Gevestigde orde zegeviert Van Spanje voelt zich onfatsoenlijk behandeld door tafeltennisbond

BORN - “Er wordt van ons verlangd, dat we op de nationale top-12 verschijnen”, riepen de tafeltennisinternationals Hooman, Vriesekoop, Haldan en Henk van Spanje in koor. “We begrijpen het wel, maar leuk is anders.”

De spelers legden niet hun beste spel op tafel, maar de concurrentie bleef ver achter, zodat uiteindelijk Vriesekoop en Haldan de hoofdprijs van duizend gulden mee naar huis mochten nemen. “Ik doe al voor de veertiende keer aan dit toernooi mee. Je kan hier niet zo scherp zijn als tijdens een kwartfinale van een EK. En als je dat niet bent, dan speel je tactisch ook niet super. De druk is groot, want je hebt wel een status op te houden”, vertelde Hooman na afloop van de finale. “Maar bondscoach Engel is tenminste wel consequent”, zei Vriesekoop. “Als ik in het nationale team wil spelen, dan moet ik ook op dit soort toernooien verschijnen.” De Amsterdamse was in de eindstrijd superieur en las Hooman met de cijfers 21-13, 21-15 en 21-17 duidelijk de les. Bij de vrouwen vielen er geen verrassingen te noteren. Gerdie Keen en Emily Noor hadden het in de halve finale tegen respectievelijk Vriesekoop en Hooman niet bol kunnen werken. Maar ook Noor en Keen lieten op hun beurt de concurrentie in de poule ver achter zich.

Ook bij de mannen stonden er vertrouwde gezichten achter de tafel. Geen enkele jeugdinternational doorbrak de hegemonie. In de eindstrijd nam zelfs de 'oude, afgedankte' garde het heft weer in handen. Paul Haldan, die drie weken geleden bekend maakte, dat hij voor zijn werk koos en daardoor dus een stapje terug moest doen, werd door Engel bedankt voor zijn diensten. De ex-Roemeen, die in de finale met 19-21, 21-16, 21-17 en 21-17 van Henk van Spanje won, hoefde er niet meer op te rekenen dat hij werd geselecteerd voor Oranje. Ook Henk van Spanje, die van de zomer aan topsportmanager Ton van Happen lieten weten voor een tijdelijke baan te kiezen, werd zonder een telefoontje van NTTB-zijde aan de kant gezet. “Ik heb het uit de krant moeten vernemen, dat ik het nationale team wel kon vergeten. Ik heb nooit gezegd dat ik definitief zou stoppen. Dat heeft de NTTB er van gemaakt. Ik had na 12 jaar inzet een andere behandeling verwacht.”

Peter Engel heeft zelfs nog nooit een woord gewisseld met Henk van Spanje. “Ik vind het heel stom dat de NTTB de deur zo hard in het slot gooit. Het is heel goed dat ze de jeugd in willen passen, daar ben ik het ook mee eens. Maar Haldan en ik, in mindere mate, zijn op zestig procent van ons kunnen nog altijd beter dan een derde speler, want de jeugd breekt absoluut niet door. Neem nu een Jörg de Cock, met alle respect, maar ik denk dat de juiste mentaliteit bij hem ontbreekt om een echte topper te worden. Trinko Keen en Danny Heister speelden op 15-jarige leeftijd veel beter tegen ons.”

Van Spanje is bang dat Keen en Heister ook stil blijven staan. “Als het Nederlands team niet promoveert naar de Europese Superliga, dan is dat voor hun ontwikkeling ook niet goed. Straks op het WK in China degraderen ze misschien wel naar de tweede categorie. Dat zou een ramp voor hen zijn. Misschien verschuilt Engel zich wel achter de resultaten die gaan komen. Als die slecht zijn, dan kan hij altijd zeggen: ik ben met de jeugd bezig, over een paar jaar komen de goede uitslagen wel.”

Bovendien heeft de NTTB de mannen tegen wil en dank opgescheept met de Chinese coach Li, terwijl de mannenploeg na het EK in Birmingham veel kritiek had op zijn coaching en organisatie. “We hebben lang gezocht naar een derde Nederlandse coach, maar die konden we niet vinden. Het is echter wel de bedoeling dat die meegaat naar het WK”, zegt de voorzitter van de topsportcommissie, Cornelis Sluiter, die binnenkort met Van Spanje om de tafel gaat zitten. “Er is iets misgegaan in de communicatie, maar Engel heeft een uitgesproken mening. Je moet van hem optimaal trainen om in aanmerking te komen voor Oranje.”

“De NTTB bepaalt of je speelt en niet de spelers zelf. Dat zijn de internationals niet gewend”, vult Ton van Happen aan. “Ik heb er niets aan dat ze dan wel, dan niet beschikbaar zijn. Haldan en Van Spanje blijven welkom op de training, maar ze gaan niet mee naar het WK in China. Ik pas de jeugd in. Dan maar degraderen. Maar ik zie het niet zo somber in. Sommige spelers zoals Bakker, Vijverberg en de Bruin waren nu niet aanwezig en dat zijn goede derde spelers. Ik vind wel dat de jeugd tijdens dit toernooi slecht heeft gepresteerd. Ik had beter zelf mee kunnen doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden