Gevend Nederland gaat zich organiseren

AMSTERDAM - Gevers aan goede doelen gaan zich organiseren. Er wordt een vereniging van donateurs opgericht, die de belangen moet gaan behartigen van de miljoenen gevers die charitatief Nederland steunen. In deze markt gaan miljarden euro's om.

door Joop Bouma

Een van de initiatiefnemers is Esther Jacobs, oprichter van Coins for Care, een inzamelingscampagne van oud kleingeld uit de landen waar de euro werd ingevoerd. Volgens Jacobs werd tijdens die campagne duidelijk dat de gever vrijwel geen invloed heeft op de fondsenwerving.

Morgen wordt een eerste aanzet gegeven voor de Donateursvereniging Nederland met de openstelling van een website (www.donateursvereniging.nl). Pas komend voorjaar zal de vereniging zich echt presenteren. Het lidmaatschap van de vereniging is gratis.

Volgens Jacobs is de charimarkt te versnipperd. ,,De sector is heel onoverzichtelijk. Wij willen vooral informatie gaan verzamelen en die op de website publiceren. Het gaat ons om transparantie. De bedoeling is dat het mes aan twee kanten snijdt: ook goede doelen moeten door onze inbreng gaan inspelen op de behoefte van gevers.''

Jacobs zegt dat de donateursvereniging onafhankelijk en objectief informatie wil verstrekken. ,,We gaan geen keurmerken verstrekken, geen klachtencommissies instellen. We willen een wegwijzer zijn voor gevers. Daar is volgens ons grote behoefte aan.''

In de sector wordt al langer gepraat over de noodzaak de consument nauwer bij de fondsenwerving te betrekken. Onder gevers is er een groeiende ergernis over de stapels bedelbrieven die zij krijgen, vooral ook van fondsen die niet het keurmerk hebben van het toezichthoudende Centraal Bureau Fondsenwerving.

Vorige maand kondigde de brancheorganisatie van goede doelen VFI aan dat het toezicht op goede doelen zo snel mogelijk moet worden versterkt. De vereniging kwam met de roep om maatregelen na berichten in Trouw over beunhazerij op de charimarkt.

VFI-voorzitter Paul Beerkens deelde mee dat zijn organisatie opnieuw met de Consumentenbond gaat praten over mogelijkheden om gevers bij het beleid van goede doelen te betrekken.

Midden jaren negentig is er al een soortgelijk verzoek gedaan aan de Consumentenbond, maar toen had de organisatie nog geen interesse.

Volgende maand gaat de VFI met de bond overleggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden