Gevechten in Libanon tussen leger en militante moslims

Gevechten in Tripoli tussen het Libanese leger en leden van Fatah Islam, een obscure Palestijnse groepering, hebben gisteren aan zeker 39 mensen het leven gekost: 22 militairen en 17 strijders.

Inwoners van Tripoli moesten gisteren binnen blijven omdat de politie niet precies wist waar de groepering zich ophield. Het leger patrouilleerde met tanks door de straten. Op verschillend plekken in de stad, en ook rond het Palestijnse kamp Nahr el-Bared, iets ten noorden van Tripoli, gingen de gevechten tot laat in de avond door. Het leger grendelde het vluchtelingenkamp, waar ruim 30.000 Palestijnen wonen, af om ervoor te zorgen dat strijders niet meer in of uit het kamp konden.

De gevechten begonnen na een bankoverval op vrijdag. De daders gingen er met 92.500 euro vandoor. Gisterochtend trof de politie de vluchtauto aan bij een appartement in Tripoli dat toebehoort aan een lid van Fatah Islam, een kleine maar zeer radicale Palestijnse groepering. Daarna ging het mis. Terwijl politie en leger de flat binnenvielen, blokkeerden gewapende leden van Fatah Islam ergens anders twee wegen, en schoten toevallig passerende militairen dood.

Fatah Islam is een zijtak van de Fatah Intifada, een pro-Syrische groepering die zich ooit weer van de Palestijnse Fatah beweging afzonderde om vervolgens haar hoofdkwartier in Syrië op te zetten. Volgens de Libanese autoriteiten zijn de leden van Fatah Islam door Syrië getrainde en bewapende strijders die de vrije hand hadden toen Syrië Libanon nog bezette. Vorige maand werden er nog vier leden van Fatah Islam gearresteerd voor aanslagen op bussen in februari waarbij drie doden vielen.

Het is niet bekend hoeveel leden de beweging heeft – volgens sommigen zijn het er 150 – maar ze zou geleid worden door Sjaker el-Absi, een Palestijn die in Jordanië ter dood is veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op de Amerikaanse diplomaat Foley in 2002, samen met Al-Zarkawi. Zarkawi gold later als leider van Al-Kaida in Irak en is inmiddels gedood. El-Absi zou in Syrië wonen.

Er zitten meerdere radicale soennitische groeperingen in Noord-Libanon, een arm gebied dat altijd onder Syrische invloed heeft gestaan. Het Palestijnse kamp Nahr el-Bared ligt nog geen tien kilometer van de Syrische grens. De Libanese politie en het leger hebben niet het recht Palestijnse kampen binnen te gaan, en diverse groeperingen, vinden hier een veilig onderkomen. De Libanese politicoloog Nizar Hamzeh meent dat het gebied wel tien verschillende radicale groepjes kent.

Ook in 2000 kwam het tot gevechten tussen het leger en islamitische fundamentalisten. Politici hebben vaker gewaarschuwd dat de situatie in en rond het kamp een voedingsbodem is voor fundamentalistische terroristische organisaties als Al-Kaida.

Sommige fundamentalisten worden door Syrië getraind en betaald. Velen eindigen in Irak waar zij tegen de Amerikanen vechten. Een aantal is gearresteerd tijdens de aanval op de Deense ambassade in Beiroet, die in 2006 in vlammen opging na publicatie van Mohammed-cartoons in een Deense krant.

Veel Libanezen zien de hand van Syrië in de gevechten van gisteren, ook al distantieerde dat land zich snel van het geweld door zijn noordelijke grens af te sluiten. De Palestijnse Fatah beweging in Libanon meldde echter dat Fatah Islam haar ’orders kreeg van een andere land’. De gevechten komen op een moment dat de VN-Veiligheidsraad moet besluiten of ze een tribunaal opricht voor berechting van de verdachten van de moord op oud-premier Rafik Hariri.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden