Gevechten in Gaza in verkiezingstijd: kan Netanyahu oorlog voorkomen zonder slap te lijken?

Israëlische militairen staan naast hun pantservoertuigen bij de grens met Gaza.  Beeld EPA
Israëlische militairen staan naast hun pantservoertuigen bij de grens met Gaza.Beeld EPA

Niemand zit te wachten op een nieuwe oorlog in Gaza. Maar de heersende verkiezingskoorts helpt er niet bij.

Ghassan Dahhan

Verkiezingen, terwijl een oorlog in de lucht hangt; dat belooft weinig goeds. De Israëlische krijgsmacht bombardeerde gisteren opnieuw stellingen in Gaza, nadat eerder Palestijnse strijders raketten hadden afgevuurd op Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die vecht voor zijn herverkiezing, kortte maandag zijn bezoek aan Amerika in en vloog terug naar huis. Hij dreigt meer acties te zullen uitvoeren.

Netanyahu zei dat het niet bij de laatste luchtaanvallen hoeft te blijven. “Ik kan vertellen dat we bereid zijn om veel meer te ondernemen.” Ook zei hij dat de aanvallen op Gaza de hevigste zijn sinds het grote conflict tussen Israël en Hamas in 2014. “We zullen alles doen wat nodig is om ons volk en onze staat te verdedigen”, aldus Netanyahu.

De beschietingen komen hem electoraal niet slecht uit, maar brengen hem tegelijkertijd in een ongemakkelijke positie. Netanyahu wordt verweten dat hij slap optreedt tegen Hamas, vooral door zijn rechtse bondgenoten. “Israëls afschrikking stelt niets meer voor en in alle eerlijkheid moet worden gezegd dat Netanyahu heeft gefaald (in zijn strijd, red.) tegen Hamas”, zei de onderwijsminister Naftali Bennett, die in dezelfde coalitie zit als Netanyahu.

Netanyahu krijgt ook kritiek van linkerzijde en hij heeft vooral veel te vrezen van zijn populaire rivaal, oud-stafchef Benny Gantz. Die pleit in de verkiezingen voor een harde lijn tegen Hamas, en laat zich erop voorstaan dat hij als stafchef en als militair hard optrad tegen Hamas in Gaza. “De huidige realiteit, waarin Hamas Israël tot gijzelaar heeft gemaakt, is ongehoord en niet te bevatten”, aldus Gantz.

Netanyahu moet een uitweg zien te vinden uit deze crisis, want een oorlog met Hamas wil hij niet en tegelijkertijd wil hij ook niet zwak overkomen.

Geen belang

Maar het is ook niet in het belang van Hamas om een oorlog met Israël te beginnen. Bij het vorige conflict in 2014 vielen meer dan 2100 Palestijnse doden. Hoewel de meeste doden aan Palestijnse kant burgers waren, vielen ook aan de zijde van Hamas veel doden. Aan Israëlische kant vielen 73 doden, onder wie 7 burgers en 66 militairen.

Israël heeft naar aanleiding van de laatste beschietingen een groot aantal tanks en grondtroepen gestationeerd langs de grens met Gaza, maar het bleef het gisteren toch betrekkelijk rustig. Dat kan liggen aan de bemiddelingspogingen van buurland Egypte, dat probeert een nieuwe oorlog tussen Israël en de Palestijnse strijdgroepen af te wenden. De VN-gezant voor het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, sprak voorzichtig optimistisch van ‘een fragiele kalmte die stand lijkt te houden’.

Lees ook:

Is het einde van het tijdperk-Netanyahu nabij?

Nu hem een proces wegens corruptie wacht, wordt het erg moeilijk voor de Israëlische premier Netanyahu om nog een verkiezing te winnen.

Het front tegen Netanyahu verenigt zich

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu voelt de hete adem van de oppositie in zijn nek. Zijn belangrijkste opponent bij de verkiezingen van april, oud-stafchef Benny Gantz, is een alliantie aangegaan met een andere politieke rivaal van Netanyahu: oud-journalist en politicus Yair Lapid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden