Gevechten Debaltseve brengen bestand in gevaar

Oekraïense soldaten op weg naar Debaltseve Beeld getty
Oekraïense soldaten op weg naar DebaltseveBeeld getty

In grote delen van Oost-Oekraïne lijkt het staakt-het-vuren dat afgelopen weekeinde inging te houden, maar niet in het strategisch belangrijke Debaltseve. Zware gevechten en beschietingen over en weer en een welles-nietesspel over wie het gebied toebehoort zet het fragiele akkoord onder druk dat na een diplomatiek offensief van Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande op het laatste moment werd bereikt.

Redactie

Kiev weigert pertinent zware wapens terug te trekken uit het gebied rond het spoorwegknooppunt. De rebellen weigeren de aanval op omsingelde Oekraïense militairen bij Debaltseve te staken. 'Je kunt horen dat er geen staakt-het-vuren is. Debaltseve is ons land en we zullen Debaltseve innemen', verwoordde een opstandeling niet ver van het front de gevoelens van de pro-Russische separatisten in het gebied.

Volgens woordvoerder Andrej Lisenko van het Oekraïense regeringsleger zijn troepen meer dan honderd keer onder vuur komen te liggen sinds het bestand zaterdagavond inging. Zware wapens kunnen daarom niet weggehaald worden. 'De voorwaarde voor terugtrekking van de zware wapens wapens is punt één van het Minsk-akkoord - het staakt-het-vuren. 112 aanvallen is geen indicatie voor een staakt-het-vuren.'

Een door opstandelingen voorgestelde veilige corridor waardoor de militairen veilig zouden kunnen vertrekken, wees Kiev vandaag resoluut af. 'Volgens de Minsk-akkoorden is Debaltseve van ons.' De generale staf in Kiev spreekt ook tegen dat de militairen zijn omsingeld. 'We kunnen onze stellingen met munitie en levensmiddelen voorzien', aldus woordvoerder Vladislav Seleznjov.

Correspondent Olaf Koens vanuit Moskou:

Fragiel bestand blijft overeind, maar toch kan het elk moment opnieuw misgaan.

Rebellenmeldpunt in Moskou is verdwenen, inzameling gaat door De stand in Moskou waar vrijwilligers zich konden inschrijven voor de strijd in Oost-Oekraine, is als sneeuw voor de zon verdwenen.

Inwoners van Marioepol maken gebruik van het bestand om te barbecuen. Beeld epa
Inwoners van Marioepol maken gebruik van het bestand om te barbecuen.Beeld epa
Oekraïense militairen bij Debaltseve Beeld reuters
Oekraïense militairen bij DebaltseveBeeld reuters

Breekbaar bestand

Bondskanselier Merkel blijft zeer behoedzaam over de situatie in het oosten van Oekraïne. Zij erkende vandaag dat de toestand in het gebied breekbaar blijft en dat de weg naar een allesomvattende vrede 'bijzonder moeilijk' blijft. 'De situatie is broos. In het bijzonder met betrekking tot Debaltseve is dat niet onverwacht', zei ze in Berlijn.

Merkel liet later op de avond samen met Hollande en de Oekraïense president Porosjenko weten dat waarnemers van het OVSE vrij toegang moeten krijgen tot Oost-Oekraïne.

Bewoners van Debaltseve meldden vandaag hevige beschietingen bij het spoorknooppunt. Ook in Horlivka, een Oost-Oekraïense stad die door de opstandelingen is ingenomen, werd zondagnacht met geschut beschoten. Het bestand was toen al van kracht. Separatistenwoordvoerder Edoeard Basoerin gaf het regeringsleger vandaag de schuld van het bombardement op Horlivka.

De regering beschuldigde op haar beurt de rebellen. Zij zouden de aanval op touw hebben gezet om het staakt-het-vuren te ondermijnen. Beide kampen herhaalden dat ze de wapenstilstand van harte steunen.

Oekraïense soldaten op de weg bij Debaltseve hebben ook wel even tijd voor een potje voetbal. Beeld getty
Oekraïense soldaten op de weg bij Debaltseve hebben ook wel even tijd voor een potje voetbal.Beeld getty
Tank van het Oekraïense leger op de weg tussen Debaltseve en Artemivsk Beeld ap
Tank van het Oekraïense leger op de weg tussen Debaltseve en ArtemivskBeeld ap

Sanctielijst

Om in Moskou - dat volgens Washington militaire steun verleent aan de rebellen - de druk op de ketel te houden zijn twee Russische onderministers van Defensie op de zwarte lijst geplaatst van de EU.

In totaal zijn negentien Russen en pro-Russische Oekraïners en negen organisaties toegevoegd aan de lijst van personen en instanties van wie de tegoeden in de EU zijn bevroren. Ook zijn ze niet meer welkom in de 28 lidstaten van de Unie wegens hun steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

De twee onderministers zijn Arkadi Bachin (58) en Anatoli Antonov (59). Beiden zijn betrokken bij het ondersteunen van de inzet van Russische militairen in het oosten van Oekraïne.

De 77-jarige zanger Josif Kobzon, soms de Russische Frank Sinatra genoemd, kan voorlopig zijn talent niet in de Unie laten zien. Hij is lid van de Doema, de Russische Tweede Kamer, en heeft zich laten uitroepen tot honorair consul van de Volksrepubliek Donetsk. De EU heeft nu tegen in totaal 151 personen en 37 organisaties en bedrijven strafmaatregelen genomen.

De Europese Unie besloot donderdag de extra sancties door te zetten ondanks het akkoord over een staakt-het-vuren dat diezelfde dag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk was gesloten.

Een tank van pro-Russische rebellen bij Donetsk Beeld epa
Een tank van pro-Russische rebellen bij DonetskBeeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden