Gevecht van familie voor gegijzelde Israelische piloot lijkt juist nu kansrijk

Van onze redactie buitenland

Maar het optreden, tijdens de solidariteitsbijeenkomst van gisteren, van Chen Arad, zijn moeder Batya en zijn jongere broer David, leek meer in te houden dan een menselijke oproep tot steun. Het leek bijna een onverholen aanbod de zaak van Ron Arad te betrekken in de pogingen om een einde te maken aan de kwestie van de ruim vierhonderd Palestijnse ballingen in het zuiden van Libanon. Chen ontkende elk verband, zei dat hij zuiver en alleen hier was om te vechten voor zijn gegijzelde broer, maar het tijdstip dat de Arads voor hun Europese trip kozen is opvallend.

Ron Arad vloog op 16 oktober 1986 als navigator op een Israelisch gevechtsvliegtuig boven Libanon. Hij en de piloot moesten zich met een parachute redden, nadat zich aan boord een ongeluk had voorgedaan. Een Israelische helikopter pikte de piloot op, maar Ron Arad viel in handen van de sji'itische militie Amal. De familie Arad houdt het erop dat Ron Arad in Libanon is, en niet in Iran zoals wel is beweerd. Ze is er ook van overtuigd dat Ron Arad nog leeft, zeker nadat de Libanese onderhandelingsdelegatie bij de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten dat had bevestigd.

Arad is niet langer in handen van het door Syrie gesteunde Amal. Waarschijnlijk als gevolg van een splitsing binnen Amal kwam Arad in handen van pro-Iraanse groepen. Het had voor de hand gelegen dat Arad eind 1991, toen snel achter elkaar alle nog resterende westerse gijzelaars vrijkwamen, ook zou worden losgelaten, maar dat gebeurde niet. Tot dan toe leek er sprake te zijn van een driehoeksruil in fases, waarbij ook Israel betrokken was. Israel had als troef honderden Zuidlibanese en Palestijnse gevangenen in Al-Khiam, in de veiligheidszone in het zuiden van Libanon.

Het liet geregeld groepen gevangenen vrij waarna de pro-Iraanse ontvoerders steeds enige van hun westerse gevangenen lieten gaan. Israel kreeg stukjes bij beetjes wat informatie over zijn in Libanon vermiste militairen. Maar bij de ontknoping van dit 'spel' viel Israel uit de boot, waardoor Ron Arad nog vastzit. Broer Chen trok gisteren een bittere vergelijking tussen de enorme wereldwijde aandacht voor de 415 Palestijnse ballingen en het volstrekte stilzwijgen over zijn broer. Maar die aandacht voor de ballingen zou juist wel eens in het voordeel van zijn broer kunnen werken.

Israel, Amerika en ook Egypte zoeken koortsachtig naar een oplossing voor het probleem van de bannelingen. Israel hoeft voorlopig niet te vrezen voor strafmaatregelen van de Veiligheidsraad, nu het bereid is honderd bannelingen onmiddellijk terug te nemen, en de overigen binnen een jaar, en niet binnen twee jaar, zoals eerst de bedoeling was.

Maar deze concessie is onvoldoende om het vredesoverleg weer op gang te brengen. De Palestijnen staan erop dat alle bannelingen terugkeren, al reageerde de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO gisteren gematigd. PLO-voorzitter Jasser Arafat noemde de Israelische concessie onvoldoende, Nabil Sjaath, PLO-vertegenwoordiger in Egypte, zei dat er nieuwe Israelische stappen moesten volgen die zullen leiden tot de terugkeer van alle ballingen. Hij vermeed de Egyptenaren in de wielen te rijden, die volgens de Israelische minister van buitenlandse zaken Sjimon Peres de architecten waren van de laatste Israelische concessie. Egypte vroeg zaterdag de PLO om de bannelingen tot de orde te roepen, zodat die ophouden met anti-Egyptische uitspraken.

De vrijlating van Ron Arad zou het Israel gemakkelijker maken om zonder veel gezichtsverlies ook de overige Palestijnse bannelingen terug te laten keren. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, ook de Libanese sji'itische geestelijk Karim Obaid, die Israel in 1989 ontvoerde, zou in de ruil betrokken kunnen worden. Er zullen dan wel zaken moeten worden gedaan met Iran, en dat is niet bij voorbaat onmogelijk. Iran bekijkt gijzelaars als aandelen op de beurs, die je verkoopt als je denkt er het maximale voor te krijgen.

"Ik hoop dat er op een dag iemand over een prijs begint te praten, dan zitten we op de goede weg" , zei Chen Arad gisteren. Duidelijker had hij het niet kunnen brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden