Gevangenispersoneel vorig jaar 220 keer in de fout

Onderzoeken naar de integriteit van medewerkers in gevangenissen hebben de afgelopen jaren geleid tot tientallen ontslagen. Vooral de Amsterdamse Bijlmerbajes overtrad de regels. Dat blijkt uit cijfers die de Dienst Justitiële Inrichtingen heeft verstrekt na een verzoek van het advocatenkantoor Diekstra Van der Laan. Het gevangeniswezen was in het verleden niet al te scheutig met het verschaffen van informatie over schendingen van de regels.

In 2014 werden 242 onderzoeken gedaan naar integriteitsschendingen, in dat jaar was ontslag veertig keer de maatregel die volgde. In veel gevallen ging het daarbij om ongeoorloofd contact tussen de gevangenismedewerker en de gedetineerde of het onthouden van informatie voor de leiding. Vorig jaar volgde 25 keer ontslag na het overtreden van de regels. In 2015 werden 220 onderzoeken gedaan.

De penitentiaire inrichting Over Amstel, in de volksmond de Bijlmerbajes genoemd, is koploper. In 2014 en 2015 werden 140 onderzoeken gedaan naar plichtsverzuim. Dat wil overigens niet zeggen dat het allemaal om zware vergrijpen ging. Omdat in de Bijlmerbajes de leiding zich grote zorgen maakte over de integriteit werd niets geduld. Dat betekent ook dat het niet dragen van de juiste kleding (bijvoorbeeld een stropdas) in de statistieken als een plichtsverzuim is opgenomen tussen overtredingen als smokkelen en fraude.

Het ministerie van veiligheid en justitie geeft als commentaar op de cijfers: "Personeel in de gevangenis moet van onbesproken gedrag zijn om het werk te kunnen uitoefenen. Daarom heeft de dienst een eigen bureau integriteit dat intern onderzoek doet wanneer er een vermoeden is van integriteitsschendingen. De afgelopen jaren is het aantal integriteitsschendingen licht gedaald. Desondanks is het een thema dat onze aanhoudende aandacht heeft."

De Bijlmerbajes, de bekendste gevangenis van Nederland, is inmiddels leeg. De laatste gevangenen zijn overgebracht naar de nieuwe inrichting in Zaanstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden