Gevangenisdirecteuren na kritiek ontslagen

AMSTERDAM - Twee gevangenisdirecteuren worden ontslagen omdat zij het nieuwe, sobere beleid van het ministerie van justitie niet steunen. Zij vrezen dat gevangenen alleen nog maar worden opgesloten.

Het gaat om de boegbeelden van het gevangeniswezen: de directeuren C. Boeij en J. van Huet van de Penitentiaire Inrichtingen Over-Amstel (de Bijlmerbajes) en Noord-Holland-Noord. Het voorgenomen ontslag is in justitie kringen bevestigd.

De twee liggen onder vuur omdat zij concluderen dat justitie groepen criminelen afschrijft, zoals blijkt uit het voornemen van het ministerie om te stoppen met terugkeerprogramma's voor zware veelplegers. Ook maken zij zich zorgen over de toenemende kille houding van 'Den Haag' tegenover de werkvloer.

De kwestie escaleerde eind vorig jaar op een informele, besloten bijeenkomst van hoge justitie-ambtenaren. De directeuren ageerden er hardop tegen de nieuwe koers. Van Huet sprak op die bijeenkomst als voorzitter van de landelijke vereniging van gevangenisdirecteuren. Boeij bekleedde die functie eerder.

Van Huet en Boeij zijn bang dat wat in veertig jaar is opgebouwd, binnen enkele jaren wordt afgebroken. Zij kregen voor kerst een brief thuis, waarin staat dat Justitie de dienstbetrekking wil beeindigen.

Bestuurder J. Hut van de vakbond CMHF: ,,Het lijkt alsof de top hen bewust wil pakken. Niemand wil nu meer voorzitter worden van de landelijke vereniging. Het ministerie hoort de hoeder te zijn van de rechtspraak. Het is intriest dat deze omgangsvormen daar voorkomen.''

De directeuren verwijten Justitie met maatregelen te komen zonder onderbouwing. Justitie stelt dat programma's die bij moeten dragen aan een goede terugkeer in de samenleving weinig effectief zijn. Daarom worden de draaideurcriminelen alleen nog onder een sober regime opgesloten. De oude garde, zoals Boeij en Van Huet, zijn bang dat dat op den duur meer kwaad zal doen dan goed. Zij vragen zich af of louter opsluiten op termijn de recidive niet juist verhoogt.

Het beleid wordt eerst toegepast in de vier grote steden en volgend jaar in dertig gemeenten. Een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken ligt bij de Eerste Kamer. Het ministerie van justitie zegt in een reactie 'geen mededeling te doen over personele aangelegenheden'. Ook de beide directeuren geven geen commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden