Gevangenisdirecteur viel niet van zijn kruk

'Verhalen over ontucht Demmink gingen al jaren rond'

ADRI VERMAAT

Oud-gevangenisdirecteur Jacques van Huet keek er in 1992 tijdens een dienstreis naar Londen niet vreemd van op toen een stafmedewerkster van het ministerie van justitie aan de bar volgens hem haar beklag deed over topambtenaar Joris Demmink.

Rijksambtenaar Storm van 's Gravesande zou Van Huet en zijn collega-directeur Bart Molenkamp hebben verteld dat het haar flink irriteerde dat zij van Demmink af en toe opdracht kreeg om voor hem afspraakjes te regelen met 'jonge, minderjarige mannen'. Maandag verklaarde getuige Storm in de rechtbank in Utrecht onder ede dat zij zich nooit over veronderstelde ontucht door Demmink heeft uitgelaten.

Eveneens onder ede beweerde Van Huet gisteren even stellig het tegendeel. En hij keek er niet van op. De door de stichting De Roestige Spijker als getuige opgeroepen ex-directeur zei: "Storm heeft dat destijds in de hotelbar in Londen gezegd. 100 procent zeker. Voor Molenkamp was haar verhaal een eye-opener. Voor mij niet. Ik viel er niet door van mijn barkruk. Het zat te veel in de sfeer van een Privé-nieuwsblad."

Van Huet vertelde de rechter-commissaris dat hij sinds 1990 van collega's binnen Justitie hoorde over de seksuele voorkeuren van Demmink voor minderjarige jongens. Pas twaalf jaar later, bij Demminks benoeming tot secretaris-generaal op het departement, kreeg Van Huet als voorzitter van de vereniging van gevangenisdirecteuren daadwerkelijk met hem te maken. 'Een goede manager' was zijn indruk.

Van bevriende collega's vernam Van Huet, in de privésfeer, andere verhalen over Demmink, zei hij. Bij dienstreizen naar onder meer Praag zou hij als enige van het gezelschap ambtenaren niet het vliegtuig hebben genomen, maar zijn dienstauto. In de Tsjechische hoofdstad zou deze auto zijn gesignaleerd voor de deur van een in een bar gevestigd jongensbordeel. Maar uiteindelijk zou Demmink het niet hebben aangedurfd om naar binnen te gaan, zo wilde het verhaal.

Laaiend van woede werd Van Huet naar eigen zeggen over de benoeming van Demmink als lid van het Nederland Helsinki Comité, najaar 2012. "Ik was des duivels daarover. Hij werd nota bene lid van een comité dat kindermisbruik tegengaat."

Niet lang hierna, in februari vorig jaar, volgde een e-mail van oud-gevangenisdirecteur Bart Molenkamp aan het CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij refereerde hierin aan de voor Demmink belastende uitlatingen van stafmedewerkster Storm, van twintig jaar geleden in de hotelbar in Londen. De e-mail leidde ertoe dat het jarenlang verbroken contact tussen Molenkamp en Van Huet werd hersteld.

Bij een notaris lieten zij een verklaring vastleggen over de aan Storm toegeschreven, en door haar fel betwiste, uitlatingen. De notariskosten werden betaald door De Roestige Spijker, die zich beijvert voor de berechting van Demmink en die geld krijgt van de gebiedsontwikkelaar Jan Poot. Deze ondernemer beschouwt Demmink als de kwade genius achter het benadelen van zijn bedrijf Chipshol in de jarenlange strijd om dure grond bij Schiphol.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden