Gevangenisdirecteur: Jeugd fabrieksmatig weggezet

UTRECHT - Als het ministerie van justitie de voorgenomen bezuinigingen doorzet kunnen jeugdgevangenissen jongeren alleen nog opsluiten. Van opvoeden komt dan niets meer terecht.

Dat vrezen de directeuren J. Krist en R. de Bruijn van de justitiële jeugdinrichtingen De Sprengen in Zutphen en Teylingereind in Sassenheim. Plannen om deze kabinetsperiode 240 miljoen euro op het gevangeniswezen te bezuinigen, vinden zij onverantwoord. Krist en De Bruijn hebben samen 10 procent van alle delinquente jongeren onder hun hoede. Omgerekend zijn dat zo'n driehonderd jeugdige gestraften.

Krist: ,,Als we de jongeren in de toekomst alleen nog maar moeten opsluiten, dan is het ministerie bij ons aan het verkeerde adres. Het ministerie van justitie is dan alleen nog maar fabrieksmatig jonge mensen aan het wegzetten.''

Het duo, verbonden aan twee particuliere inrichtingen, hebben net als hun collega-directeuren van het ministerie van justitie de opdracht gekregen te bezuinigen op het detentieverblijf.

De Bruijn: ,,De nieuwe taakstelling druist in tegen het wezen van de particuliere inrichting. Onze oorsprong komt voort uit een maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel. Wij vangen mensen op die anderen opgeven.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden