Gevangenisdirecteur al maanden thuis

AMSTERDAM - Directeur Cees Boeij van de penitentiaire inrichting Over-Amstel (Bijlmerbajes) zit al ruim twee maanden thuis. Hij is door topambtenaren van het ministerie van justitie naar huis gestuurd. Dit strookt niet met wat CDA-minister Donner van justitie gisteren in de kamer beweerde.

In het vragenuurtje zei Donner gisteren dat gevangenisdirecteuren Boeij en Van Huet niet zijn ontslagen. Zij zouden nog gewoon aan het werk zijn: Van Huet als directeur van de penitentiaire inrichting Noord-Holland-Noord en Boeij op het justitie-departement. Boeij heeft echter nog geen dag gewerkt op het departement, zeggen bronnen binnen Justitie. Hij is per 1 december benoemd tot portefeuillehouder externe betrekkingen op het ministerie, maar heeft die functie nooit uitgeoefend.

Eind november vorig jaar hielden van Huet en Boeij beiden een toespraak, tijdens een afscheid van een collega-directeur. Daarin uitten zij kritiek op het versoberde gevangenisregime dat minister Donner voorstaat.

Boeij zou zijn nieuwe functie uitoefenen als het departement een geschikte opvolger voor hem had in Amsterdam. Twee weken na het feestje werd hij echter ontboden in Den Haag. De topambtenaren vertelden hem in dat gesprek dat ze geen vertrouwen meer in hem hadden. Enkele dagen later ontving hij, evenals Van Huet, zijn 'ontslagbrief'.

Toen zijn opvolger zich in de Bijlmerbajes aandiende, begin januari, is Boeij naar huis gegaan. Twee weken later had hij, samen met zijn advocaat, een laatste gesprek met hoofddirecteur P. Jügers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en sectorhoofd gevangeniswezen P. Van der Sande.

Daarin werd gesproken over de reden van het beëindigen van de dienstbetrekking en zijn vertrek bij Justitie. Sindsdien is Boeij niet meer op het departement geweest.

Donner kwam gisteren in de kamer redelijk ongeschonden onder het spervuur van vragen uit. Hij verdedigde zich door te zeggen: ,,Ik kan mijn medewerkers niet motiveren als twijfel wordt gezaaid aan het beleid. Dan heb ik liever een ander op die plek.'' Met (top)ambtenaren die openlijk zijn beleid onderuit halen, kan hij niet werken. Zeker niet wanneer, zoals in het gevangeniswezen, grote veranderingen moeten worden doorgevoerd.

Aan oordelen over het optreden van Donner jegens de twee ambtenaren geen gebrek. Uit de monden van kamerleden van PvdA, GroenLinks, SP, LPF en D66 rolden kwalificaties als regentesk, intimiderend en hard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden