Gevangenis niet blij met taxiritje Maarten Spanjer

Het NRCV-televisieprogramma 'Taxi' met acteur Maarten Spanjer is in aanvaring gekomen met de directie van de gevangenis 'De Marwei' in Leeuwarden. Nadat eerdere toestemming voor opnames geweigerd waren, had Spanjer toch een ritje met een gedetineerde aangenomen.

BIJDRAGEN: ELS GOUDRIAAN BAS DE HOND EN CHRISTEL PIEPER

'Taxi' is een programma waarin acteur Maarten Spanjer er als taxichauffeur op uitgestuurd wordt. In de taxi knoopt hij gesprekken aan met de nietsvermoedende klanten aan. Die gesprekken worden opgenomen door een camera en geluidsband die, onzichbaar voor de klant, in de wagen aanwezig zijn.

Spanjer kreeg het bijzondere ritje met de gedetineerde door een tip van een taxicentrale, waarmee de programmmakers goede contacten hebben. De gevangene moest na een onderzoek in het ziekenhuis terug worden gebracht naar de strafinrichting.

Tijdens die rit werden de gesprekken tussen taxichauffeur Spanjer, de gedetineerde en zijn twee bewakers met de verborgen camera opgenomen. Spanjer kwam zelfs incognito het terrein van de gevangenis op gereden om zijn 'vrachtje' af te leveren. De tijdens de rit gemaakte opnames mogen van de gevangenisdirectie niet uitgezonden worden.

“Wij waren zeer ontsteld over de opnames. We hadden bovendien besloten die te verbieden, omdat we voor dat soort opnames geen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Daardoor zouden de betrokken gedetineerde en ook ons personeel in een onaangename positie gemanoeuvreerd kunnen worden”, zei plaatsvervangende directeur van 'De Marwei' J. van de Vlugt gisteren.

Producent ID-TV kan de opnames nu in de prullebak gooien. De NCRV heeft de gevangenisleiding inmiddels haar excuses aangeboden. “We vinden wat er gebeurd is erg vervelend, maar gelukkig hebben we de verhoudingen weer rechtgebreid”, zei woordvoerder V. Pijnenburg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden