'Gevangenenruil Israël-Hezbollah bijna rond'

BEIROET (AP) - Dankzij intensieve Duitse bemiddeling is een gevangenenruil praktisch rond, waarbij de Israische luchtmachtnavigator Ron Arad zal worden geruild tegen door Israël gevangen gezette Libanezen, zo heeft de Libanese krant An-Nahar gisteren gemeld. Voor het bericht kon van officiële zijde overigens geen bevestiging worden gegeven.

De Libanese pers heeft al eerder gemeld dat de vrijlating van Arad, die tien jaar geleden vermist raakte toen hij tijdens een vlucht boven Zuid-Libanon werd neergehaald, op handen zou zijn, maar nu wijzen de details op een zeer vergevorderd stadium. Volgens Israël is Arad destijds gevangengenomen door de sji'itische Hezbollah, is hij nog steeds in leven en bevindt hij zich nu in Iraanse handen.

De Duitse gezant Bernd Schmidbauer heeft vorige maand zowel met Libanese als met Israëlische functionarissen overlegd over de mogelijkheid van een gevangenenruil, waarbij Libanese gevangenen door Israël zouden worden vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van Arad of absoluut betrouwbare informatie over zijn lot.

Schmidbauer wist in juli voor elkaar te krijgen dat 45 gevangen Hezbollah-activisten en de stoffelijke resten van 123 guerrillastrijders werden uitgewisseld tegen de lichamen van twee Israëlische soldaten die in gevangenschap in Libanon waren gestorven. Volgens An-Nahar komt Schmidbauer binnenkort weer naar Beiroet om de laatste details rond de ruil te bespreken.

Israël houdt 112 Libanezen gevangen in het gevangenenkamp Khiam in de zogeheten veiligheidszone in Zuid-Libanon. Voorts zit een onbekend aantal Libanezen vast in Israël zelf.

Volgens An-Nahar zullen in ruil voor Arad “een groot aantal” Libanezen vrijkomen, onder wie sjeik Abdoel-Karim Obeid en Moestafa Dirani, twee Hezbollah-leiders die respectievelijk in 1989 en 1994 door Israëlische commando's uit Libanon zijn ontvoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden