Gevangenen fungeren als gladiatoren in Angola Prison

20.10 uur, Nederland 3

De schokkende documentaire ’7 Seconden Beroemd’ geeft de hoop en de wanhoop weer van het leven binnen de muren van Angola Prison. Dit is de grootste en ooit de bloedigste gevangenis van Amerika. De gevangenen, die levenslang hebben of wachten op hun executie, kijken uit naar ’The Angola Prison Rodeo’ die jaarlijks twee keer wordt georganiseerd. Zij zijn de enige deelnemers; geen training, geen ervaring. De gevangenen spelen het spel ’Convict poker’; Terwijl ze aan een ronde tafel in de arena zitten, wordt er een wilde stier op hen losgelaten. Degene die het langst aan de tafel blijft zitten, wint.

EO-documentairemaker Willem van Schaaijk kreeg bij grote uitzondering toestemming om binnen de muren van Angola Prison te filmen.

Van de ruim 5200 gevangenen in Angola Prison, veelal moordenaars en verkrachters, heeft 85 procent levenslang. In de staat Louisiana betekent dit letterlijk sterven binnen de gevangenismuur. Geen wonder dat ze bijna allemaal vrijwillig meedoen aan ’The wildest show in the south’. Op het normaal zwaar bewaakte en ontoegankelijke terrein, laat gevangenisdirecteur Burl Cain twee keer per jaar 10.000 bezoekers toe om getuige te zijn van Angola’s rodeo.

Voor het oog van de bezoekers beklimmen de gevangenen paarden en stieren om, als waren ze gladiatoren, met elkaar de strijd aan te binden. Dat daarbij botten gebroken worden, of erger, nemen ze voor lief, want als je levenslang zit opgesloten en vergeten bent, betekent zeven sconden vrij en beroemd zijn een eeuwigheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden