Gevangene straks baas over regime

door Louis Cornelisse

Gedetineerden kunnen beïnvloeden of ze in een streng regime vallen of meer vrijheid genieten. Wie meewerkt wordt beloond, de tegendraadse gevangene valt in het standaard regime.

Na de zomervakantie wordt in zeven gevangenissen begonnen met de uitvoering van het plan ’Detentie en behandeling op maat’. Directeur gevangeniswezen Peter van der Sande daarover in een interview in deze krant: „We willen duidelijkheid scheppen. De eigen verantwoordelijkheid staat centraal.” Nu is het nog zo dat het niet veel uitmaakt hoe een gedetineerde zich gedraagt. Het recht op voorzieningen is vastgelegd. In de toekomst moeten gedetineerden bijvoorbeeld meer bezoek of verlof verdienen.

Het plan voorziet ook in een selectie van gedetineerden aan de poort. Er wordt een analyse gemaakt hoe vluchtgevaarlijk de nieuwkomer of oude bekende van justitie is.

Andere kenmerken als de mate van agressiviteit of verslaving tellen mee in de keuze in welke inrichting de gedetineerde wordt geplaatst. Van der Sande: „Lang niet alle gedetineerden hoeven een top-beveiliging om zich heen te hebben. Nu is dat in een gesloten inrichting zo’n beetje overal wel zo.”

Voor kortgestraften – tot vier maanden – wordt weliswaar het gewone programma gehandhaafd, maar erg veel gesleuteld aan gedragsverandering wordt er niet. Daarvoor is de tijd te kort, vindt de top van het gevangeniswezen. Wie langer vast komt te zitten, zal geprikkeld worden om gemotiveerd mee te doen aan de programma’s, verwacht Van der Sande. Het personeel wordt opgeleid om heldere regels op te stellen en te handhaven. Alleen wanneer de gedetineerden precies weten hoe ze meer faciliteiten kunnen verwerven of juist worden uitgesloten van vrijheden, kan het nieuwe systeem slagen.

Van der Sande denkt dat het systeem eind volgend jaar in alle zestig inrichtingen een feit is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden