'Gevangene Guantánamo was informant voor de VS'

De uitgelekte Amerikaanse documenten over de terroristengevangenis Guantánamo Bay brengen steeds meer pikante details aan het licht.

Zo meldde The New York Times gisteren dat een Jemenitische terrorist jarenlang voor de geheime dienst CIA heeft gewerkt. De man, die eind 2001 werd opgepakt in Pakistan, verschafte informatie over 123 medegevangen. De via WikiLeaks gelekte documenten geven ook aan dat niet alle beweringen van de Jemeniet geverifieerd konden worden.

The Guardian, een andere krant die de documenten heeft, schreef dat een Algerijnse strijder van Al-Kaida die verantwoordelijk werd gehouden voor bomaanslagen in 2002 op kerken en een hotel in Pakistan, een informant was voor de Britse en Canadese inlichtingendiensten.

Uit de documenten blijkt ook welke plannen Al-Kaida nog had, althans volgens de ondervragers in Guantánamo. Er zouden aanslagen met vliegtuigen moeten komen aan de westkust, gasexplosies in appartementencomplexen en ontploffingen van bezinestations. Ook bestonden er plannen voor het hacken van computers van banken en voor het doorsnijden van de kabels waaraan de New Yorkse Brooklyn Bridge hangt.

Een deel van die plannen werd gesmeed door Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen van 11 september 2001, samen met Saifullah Paracha, een man die jaren als reisagent in New York werkte. Ook de tot de islam bekeerde Amerikaan José Padilla zou bij enkele plannen betrokken zijn geweest.

Bij de ondervragingen golden soms opmerkelijke criteria. Zo was het bezit van een bepaald type Casio-horloge een indicatie van lidmaatschap van Al-Kaida - de extremisten zouden ze hebben gekregen bij een explosieventraining. Ook bleek dat de ondervragers in Guantánamo banden met de Pakistaanse veiligheidsdienst ISI mochten beschouwen als een potentiële terreurdreiging, vergelijkbaar met banden met Hamas, Hezbollah en Al-Kaida.

De Pakistaanse regering reageerde gisteren woedend en roemde de pattriotische rol van de machtige veiligheidsdienst in de strijd tegen het terrorisme. De VS beschuldigen achter de schermen de ISI, formeel een bevriende inlichtingenorganisatie, al langer van het steunen van radicale islamieten. Vorige week zei de hoogste Amerikaanse generaal Mullen voor het eerst openlijk dat de ISI banden heeft met de Afghaanse taliban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden