Gevallen vastgoedmiljonair blijft tegenwerken na bankroet

Curatoren kritisch over geschuif met spullen en kapitaal

De Brabantse vastgoedman en projectontwikkelaar Roger Lips lijkt nog steeds dwars te liggen bij zijn faillissement. Zijn curatoren hebben het gevoel dat Lips hen tegenwerkt. Tot nu toe eisen verschillende banken gezamenlijk een bedrag aan leningen terug van 90 miljoen euro van de Udenaar.

Lips (1964) stond vijf jaar geleden nog in de Quote 500, de ranglijst van miljonairs, met een geschat vermogen van 172 miljoen. Nu wringt Lips zich in alle bochten om delen van zijn vermogen veilig te stellen.

Het kost de curatoren grote moeite om alle informatie op tafel te krijgen. De curatoren zetten bovendien vraagtekens bij transacties die Lips in de periode vóór zijn faillissement heeft gedaan. Zo schonk hij een huis in Zwitserland aan zijn vijf kinderen, en zette hij ook dertien auto's op naam van een stichting waarin zijn kinderen vertegenwoordigd zijn.

Lips zat eerder al 25 dagen in hechtenis om medewerking af te dwingen. De curatoren sluiten niet uit dat zo'n gijzeling opnieuw nodig is. "We zijn tot nog toe vooral bezig geweest met het verkrijgen van informatie", zegt curator Flip Schreurs. "Dat kost ons veel moeite."

Lips verzette zich tegen zijn persoonlijke faillissement, maar het hof in Den Bosch bekrachtigde dat afgelopen juni. Lips was bestuurder bij zeker zes vastgoedbedrijven, waaraan weer allerlei andere bedrijven hangen. Hij bouwde onder andere The Wall, een winkelcentrum in de vorm van een geluidswal langs de A2 bij Utrecht. The Wall loopt matig, en ook het andere vastgoed van Lips is fors in waarde gedaald. Lips probeerde zijn schulden opnieuw te financieren, maar schuldeiser ABN Amro wilde daarop niet wachten en vroeg zijn faillissement aan.

Het laatste faillissementsverslag noemt een hele reeks verplaatsingen van kapitaal en spullen waarvan de curatoren zich afvragen of ze rechtmatig zijn. In december vorig jaar verkocht Lips certificaten en aandelen in 157 vennootschappen voor een bedrag van één euro aan vijf stichtingen.

Vorige maand kreeg Lips ontslag bij een bedrijf waar hij zowel medewerker als bestuurder was, terwijl hij er nog wel werk voor blijft doen. De curatoren vinden dat er daarom gewoon loon naar de failliete boedel overgemaakt moet worden.

De partner van Lips en de stichting van zijn kinderen proberen bovendien geld te incasseren bij debiteuren van Lips. Ze claimen dat Lips hen geld schuldig is, en dat ze juridisch een voorkeurspositie hebben boven andere schuldeisers. Tegen hen hebben de curatoren een kort geding aangespannen.

De kritiek van de curatoren is uitzonderlijk, vindt Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance bij Nyenrode Business Universiteit. Dat zij het zo opnemen voor de banken als schuldeisers is opvallend. "Meestal is de curator niet de beste vriend van de banken. Die kunnen namelijk goed voor zichzelf zorgen", zegt Koelewijn.

Hoe verantwoord is het dat de banken zulke grote bedragen aan Lips hebben geleend? "Banken hebben de onhebbelijke eigenschap graag geld uit te lenen als het goed gaat", zegt Koelewijn. "Vooral in het vastgoed hebben ze veel uitgeleend. Tja, als dan de onderpanden in waarde dalen, en de ondernemers onderuit gaan, dan is het bal compleet. Maar ik ben niet van de school die de banken maar overal de schuld van geeft. De banken en de klant zijn hier samen in terecht gekomen."

Lips wil zelf niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden