Gevallen schoorstenen, overbezette alarmlijnen en onrustige huisdieren

Van onze verslaggevers

De politie van Heerlen moest korte tijd het hoofdbureau ontruimen omdat voor instorting werd gevreesd. Een nadere inspectie leerde dat alleen oude scheuren weer zichtbaar waren geworden. De wachtcommandant van de Heerlense politie sprak de verwachting uit dat "we nu eindelijk snel een nieuw gebouw krijgen" . In Venlo vielen stukken af van het voormalige belastingkantoor op de Parade. In het flatgebouw De Knoepert in Blerick, gemeente Venlo, kon de politie een grote groep buitenlanders niet overreden om geruime tijd na de aardschok weer naar binnen te gaan. Volgens een woordvoerder verhaalden de mensen van ervaringen met aardbevingen in hun geboorteland. Ze besloten daarom de rest van de nacht te bivakkeren op de parkeerplaats van het grootste flatgebouw van Nederland.

Voor de Limburgse kranten kwam de aardbeving, behoudens een enkele editie, te laat en voor een groot deel van de lezers van het Dagblad voor Noord-Limburg en de Middenlimburgse editie van De Limburger kwam de krant uren te laat. De drukkerij in Roermond, waar beide kranten van de pers rollen, raakte door de schok zwaar beschadigd. Daardoor moest voor het drukken van de twee kranten worden uitgeweken naar Maastricht. In Sint Odilinberg, in de buurt van Roermond, viel de telefooncentrale een paar uur uit. PTT Telecom stuurde in overleg met de gemeente autotelefoons naar Sint Odilienberg en inwoners konden voor zeer dringende telefoontjes naar het gemeentehuis.

De aardschok had plaats om acht minuten voor half vier en had een kracht van 5,5 op de schaal van Richter. De beving duurde ruim tien seconden. In 1932 trof een beving met een kracht van 5 op de schaal van Richter, Uden. Ook toen was de schade groot. De aardbeving van gisterenmorgen werd gevolgd door een aantal naschokken. Rond half negen had de afdeling seismologie van het KNMI al meer dan 15 naschokken geregistreerd. De zwaarste naschok vond plaats rond acht uur en had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter.

De eerste en zwaarste aardschok werd ook gevoeld in noord-Nederland, Duitsland, Belgie en NoordFrankrijk.

In ons land werd de schok tot in Groningen en Leeuwarden gevoeld. In Leeuwarden verlieten volgens een politiewoordvoerder enkele mensen in paniek hun flat.

Een aantal meldkamers van de Rijkspolitie kreeg zoveel meldingen binnen dat de centrale overbezet raakte. Dat was bijvoorbeeld het geval in Apeldoorn, waar de 06-11-lijnen ruim drie kwartier onbereikbaar waren. In Middelburg kreeg de meldkamer ruim 2000 telefoontjes binnen.

In Nijmegen werd zelfs extra personeel opgeroepen om de stroom van verontruste mensen te woord te staan.

Huisdieren

Het KNMI kreeg gisteren van particukieren meldingen over huisdieren, die zich al voor de beving vreemd gedroegen. Woordvoerder Harry Geurts: "Wij hebben er wel meer over gehoord dat verschillende diersoorten trillingen aanvoelen die nog niet door de apparatuur kunnen worden geregistreerd." Bij de Vakgroep geneeskunde gezelschapsdieren van de universiteit in Utrecht is echter niets bekend over wetenschappelijk onderzoek dat de vermoedens van Geurts kan bevestigen. "Ik sluit het niet uit" , stelt dr. B. Knol van de vakgroep, "maar mij is geen wetenschappelijk onderzoek bekend dat het vermoeden kan staven."

"Het is natuurlijk wel bekend dat honden over een heel gevoelig zenuwstelsel beschikken. Het bereik van geluidstrillingen is bij deze dieren ook veel groter dan bij de mens" , aldus Knol. "Mocht het zo zijn dat honden dat soort trillingen registreren, dan zou het door de tastzin moeten gebeuren. Die is zeer gevoelig."

Knol wijst er echter op dat ook andere factoren het onrustige gedrag van honden kunnen veroorzaken. "Wij hebben daar maar weinig kennis van. Daar komt nog bij dat het constateren van onrust bij honden natuurlijk een uiterst subjectief iets is. Ik houd daarom enige twijfel bij dit soort mededelingen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden