Gevaarlijke hand

Vorige week had ik een paar zeer excentrieke spellen, dezeweek een onderwerp dat dichter bij huis ligt: de gevaarlijkehand. Hoewel iedere bridger deze term bekend in de oren zalklinken, merk ik in mijn lessen dat er nogal wat misverstandenzijn over wat de gevaarlijke hand nu precies inhoudt. Is degevaarlijke hand nu degene die uitgekomen is? Degene die eenvolgbod gedaan heeft? Degene die plaatjes heeft in de uitgekomenkleur?

Niets van dat alles! De gevaarlijke hand is de tegenspeler dieje (liever) niet aan slag laat omdat die pijn kan doen, de anderehand, de veilige hand, is (veel) minder dreigend. Dat zorgtervoor dat het thema 'gevaarlijke hand' typisch bij het afspelvan SA-contracten hoort. Zo dadelijk geef ik ook nog wel eenvoorbeeld van een troefcontract, maar eerst deze 3SA (zie diagram 1). Via een simpel biedverloop hebt u dat bereikt:

Zuid is leider geworden in 3SA, waartegen west met 2uitkomt. De leider pakt de tien van oost met de boer. Hoe verder?

De leider heeft acht spijkerharde slagen: twee in harten, driein ruiten, twee in klaveren en al één in schoppen. U hoeft erdus maar eentje bij te versieren. De kleur waarin dat zal moetengebeuren is klaveren. Hierin kun je altijd een extra slagontwikkelen, maar de tegenpartij kan mogelijk aan slag komen metV. Je kunt namelijk V zowel over oost als west snijden.

Stel dat oost aan slag komt met V en schoppen naspeelt, dankomt de schoppen door je vork heen en maakt west nog vierschoppenslagen; stel dat west aan slag komt met V, dan is hijweerloos, want dan zit je met H9 in de achterhand. Ergo, westis de veilige hand, oost de gevaarlijke. De volgende vraag is ofje oost van slag kan houden. In dit geval wel. Snij V overoost, zit V goed, mooi, zit V fout, jammer, maar hetvangnet is dan dat west aan slag is en er niets mis kan gaan. Indit geval leidt het tot tien slagen (V zit goed), maar gaatu na dat u altijd negen had gehaald, zelfs al was west aan slaggekomen met V. Gaat u ook na dat als u V over west hadgesneden, oost aan slag gekomen was met V en het contract downkan spelen door schoppen te retourneren.

Het 'tweelingbroertje' van deze hand staat in diagram 2. Ooknu bent u weer in 3SA aangekomen en west start weer met schoppen.Oost legt de vrouw, die u duikt. Oost speelt schoppen na, tien,boer van west, die schoppen nakomt voor de aas van de leider. Nuweer over oost snijden?

U raadt het al, het is precies andersom. West is degevaarlijke hand, want die heeft mogelijk twee vrijeschoppenkaarten. Snij dus nu op V over west, ook dan is uwcontract verzekerd.

Samengevat zijn er dus twee typen 'gevaarlijke hand'-spellen:

a) u heeft een kwetsbare vork die u wilt beschermen tegen eenaanval;

b) een tegenstander heeft vrije kaarten en mag daarom niet aanslag komen.

Vooral in een viertallenwedstrijd (of Butler-telling) doet uer dus goed aan om even na te denken over de consequenties alseen snit mislukt!

In deze les zit ook een troefspel waarin het thema gevaarlijkehand voorkomt (zie diagram 3 ). Het bieden is als volgt:

West komt tegen 4 uit met H. Hoe zou u afspelen?

Voor de hand ligt om te nemen met de aas, troef te trekken(HV) en op H te snijden. Oost komt dan echter aan slag enkan door H heen spelen. U verliest dan twee ruiten slagen enV, één down.

U moet zich realiseren dat oost hier de gevaarlijke hand is,want die kan door H heen spelen. Het is alleen nog niet zomakkelijk om oost van slag te houden, maar het kan wel.

Speel na twee rondjes troef een schoppen vanuit zuid. Door deuitkomst is namelijk bekend dat west V heeft en dus die zalmoeten nemen. West zal wel klaveren naspelen, die pakt u met deaas in de dummy. Op B gooit u de laatste klaveren weg in dehand. Hierna speelt u B voor om de contrasnit in de klaverente nemen. Dat houdt het volgende in: als oost dekt met H,troeft u, dekt oost niet dan gooit u een ruiten weg. Zelfs alsH bij west is er niets aan de hand. Hij kan de ruiten nietaanspelen zonder de heer een slag te laten maken en als hij geenruiten speelt gaan op de vrije klaveren van de dummy nog tweeruiten weg (de tegenpartij maakt nooit meer dan een schoppen-,een ruiten- en een klaverenslag). Zo maakt u met 100 procentzekerheid uw contract. Voor diegenen die niet tevreden zijn overde H-uitkomst van west: met elke andere start maakt de leiderook gemakkelijk tien slagen.

Zuid gever, allen kwetsbaar

63

A754

HV2

H1085

AV752

B63

1093

43

1084

V109

B754

V76

HB9

H82

A86

AB92

Zuid gever, allen kwetsbaar

63

A754

HV2

H1085

HB752

B63

103

V43

V94

V109

B9754

76

A108

H82

A86

AB92

Zuid gever, OW kwetsbaar

B53

A743

92

AB108

HV109

82

A863

762

8764

106

VB10

H543

A2

HVB95

H754

V9

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden