Gevaarlijke gevangenen uit Guantánamo vrij

De VS hebben tientallen gevangenen van detentiekamp Guantánamo Bay die werden gezien als een groot risico voor de veiligheid, vrijgelaten. Dat blijkt uit geheime documenten op onthullingssite WikiLeaks waaruit diverse media gisteren citeerden.

In de afgelopen jaren hebben meer dan 700 mensen gevangen gezeten in Guantánamo Bay. De jongste gevangene was 14, de oudste 89. Onder de gedetineerden waren 220 gevaarlijke extremisten en 380 voetsoldaten, aldus Britse krant The Daily Telegraph. De overige 150 zouden onschuldige Afghanen en Pakistanen zijn die voor anderen waren aangezien of op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Eén gevangene was alleen ooggetuige van een bermbomaanslag.

Een van de gevaarlijke ex-gevangenen is Abu Sufian bin Qumu, tegenwoordig een kopstuk van de opstand in Libië. Zes jaar zat hij vast in Guantánamo Bay. Volgens de Amerikaanse publieke omroep NPR volgde hij trainingskampen bij Al-Kaida, vocht hij met de moedjahedien tegen de Sovjet-Unie en was hij chauffeur van Osama bin Laden toen die in Soedan woonde. Het is onduidelijk of hij nog banden onderhoudt met Al-Kaida.

De Saoediër Abd al-Rahim al-Nashiri offerde zijn potentie op voor zijn geloof, blijkt uit de stukken. Nashiri zou inentingen hebben gekregen om impotent te worden en er bij anderen op hebben aangedrongen dezelfde injecties te krijgen. Zonder lust zouden ze "meer tijd hebben voor de djihad in plaats van te worden afgeleid door vrouwen". Nashiri werd vorige week aangeklaagd wegens een aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000.

De gelekte dossiers bevatten ook informatie over de verhoren van de terreurverdachten. Zo dreigde Khalid Sheikh Mohammed, het vermoede brein achter de aanslagen van 11 september 2001, met een "nucleaire hel" als Bin Laden ooit wordt opgepakt. Volgens een andere gevangene zal dan een ergens in Europa verstopte atoombom ontploffen.Guantánamo Bay werd in 2002 opgezet om terreurverdachten uit Afghanistan op te sluiten. Mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek geuit op de verhoormethodes. President Obama wil het sluiten, maar moet beslissen over de circa 170 mensen die er vastzitten. Een deel kan worden vrijgelaten, de rest mogelijk vervolgd in de VS.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden