Gevaarlijke escalatie in zuiden Libanon

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - De toestand in het zuiden van Libanon loopt snel uit de hand. Gisteren vuurde de sji'itische Hezbollahmilitie dertig Katjoesjaraketten af op het noorden van Israël. Israël schoot ongeveer 250 mortiergranaten af op het zuiden van Libanon.

De Israëlische minister van politiezaken Mosje Sjahal reageerde woedend op de beschieting met raketten door Hezbollah. In de stad Kirjat Sjmona in het noorden van Israël uitte hij dreigende taal tegen de sji'itische dorpen in het zuiden van Libanon, die volgens hem aan Hezbollah bescherming bieden. “Het antwoord van de Israëlische regering moet effectief zijn, krachtig en van een omvang die garandeert dat deze gebeurtenissen zich niet nog eens voordoen”.

De Israëlische stafchef Amnon Sjahak liet zich op soortgelijke wijze uit. Volgens hem brengt de Libanese regering de veiligheid van vele duidenden inwoners van het zuiden van Libanon in gevaar, door Hezbollah toe te staan doelen in Israël aan te vallen.

Hezbollah vuurde de raketten in vijf golven af, tussen acht en elf uur 's morgens. Bij de eerste aanval raakten twee Israëlische vrouwen licht gewond. Een officier van de vredesmacht Unifil in het zuiden van Libanon had ruim dertig raketten geteld. Duizenden Israëliërs vluchtten naar schuilkelders.

Volgens Hezbollah waren de raketaanvallen een vergelding voor mortierbombardementen van Libanese dorpen door Israël. In het weekeinde diende Unifil een protest in, nadat Israël een huis in een Libanees dorp had bestookt met granaten die waren gevuld met metalen pijltjes. Deze wapens zijn verboden volgens de internationale conventie van Geneve van 1949.

De situatie begint gelijkenis te vertonen met de 'zevendaagse oorlog' van juli 1983. Daarin bestookte Israël dorpen in het zuiden van Libanon vanuit gevechtshelikopters. Ze wierpen projectielen af met een doorsnee van soms 240 milimeter, die door drie plafonds heengingen. De Hezbollah vuurde die hele tijd raketten af op Israël. Onder Libanese burgers vielen er toen ongeveer 150 doden.

De strijd eindigde destijds met een compromis. De Hezbollah vuurde geen raketten meer af op Israël, terwijl Israël sindsdien geen dorpen meer heeft aangevallen met helikopters. Beide partijen kwamen overeen elkaar alleen nog maar in de 'veiligheidszone te bestrijden en burgerdoelen buiten schot te houden.

Maar sinds ruim een maand is er sprake van een ernstige escalatie, die begon met een operatie van Hezbollah, waarbij zes Israëlische militairen omkwamen in de door Israël bezette veiligheidszone in het zuiden van Libanon.

In een aantal dorpen is sindsdien geen dag voorbijgegaan zonder Israëlische mortierbeschietingen, meestal 's nachts maar soms ook overdag. Een granaat van 155 milimeter kwam enige tijd geleden midden in het hoofdkwartier van het Ierse VN-bataljon terecht, zonder slachtoffers te maken. Bij de beschietingen op dorpen heeft Israël nog geen helikopters ingezet. Helikopters worden wel gebruikt in militaire operaties tegen guerrillastrijders van de sji'itische militie Hezbollah, of van Amal, een andere sji'itische militie.

Het zuiden van Libanon is het enige frontgebied waarin Israël en Arabieren nog echt met elkaar vechten. Volgens Israël kan Hezbollah zijn operaties alleen maar uitvoeren dankzij Syrische ondersteuning, een lezing die veel Libanezen onderschrijven. In Israël bestaat de indruk dat Hezbollah met zijn raketbeschietingen de nieuwe premier Sjimon Peres wil uitproberen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden