Gevaarlijk verslaafd

Amerika, het land van de al dan niet psychologische hulpverleners voor alle mogelijke kwalen, zorgen en afwijkingen heeft er een doelgroep bij: de aan Internet verslaafde studenten.

Aan de Alfred-universiteit in New York is net vastgesteld dat van de eerstejaars, die al weer snel vertrokken zijn bijna de helft hele nachten had doorgebracht achter het computerscherm. En aan het Massachusetts Institute of Technology kan de leiding van de instelling studenten op hun verzoek helpen bij het bestrijden van hun verslaving aan computerspelletjes. Hun toegangscodes worden geblokkeerd.

Het probleem heeft nog wel niet de vorm aangenomen van een crisis en een vergelijking met alcoholmisbruik treft nog niemand, maar dekanen en andere studiebegeleiders zijn op hun hoede. Sommige faculteiten beperken de tijd die studenten aan de uiversiteitscomputers mogen doorbrengen en anderen laten een waarschuwing op het scherm oplichten als studenten bovenmatig aan het Internetten slaan. Aan de universiteit van Maryland is zelfs een steungroep gevormd met de naam 'Gevangen in het Web'.

Linda Tipton, een hulpverlener van de universiteit, bepleitte een tijdslimiet voor computergebruik, nadat zij tijdens therapie-bijeenkomsten problemen tegenkwam met een gelijk patroon. Sommige studenten zaten per dag meer dan zes uur achter het scherm en enkelen laten hun colleges ervoor schieten. Nadat de limiet was ingesteld namen studenten verscheidene accounts om maar meer uren te kunnen maken.

“Steeds meer studenten gaan er helemaal in op”, zegt Judith Klavans over het computergebruik. De directeur van het centrum voor informatiegebruik van de Columbia-universiteit wijt dat aan het feit dat met name op universiteiten de toegang gemakkelijk is en aan de relatief geruime tijd die de studenten tot hun beschikking hebben. “Ze worden helemaal meegezogen ten koste van praktisch alles.” Vooral studenten die moeilijk sociale contacten leggen of zelfstandig wonen behoren tot de 'risicogroepen'. Een hulpverlener van de Berkeley-universiteit in Californië: “Het verblijf op de campus kan soms eenzaam zijn en jonge of nieuwe studenten zien het communiceren via de computer als een veilige en gemakkelijke manier om relaties aan te gaan.”

Of om te hacken, natuurlijk, en dan graag in het meest uitdagen computersysteem, dat van het Pentagon. Jaarlijks lukt het krakers om meer dan 160.000 keer daar binnen te komen. In het ergste geval zou de nationale veiligheid van de Verenigde Staten daardoor in gevaar kunnen komen, staat in een rapport over de beveiliging van de databanken van het Amerikaanse ministerie van defensie. Volgens een woordvoerster van het Pentagon zijn de gegevens over wapensystemen echter zo goed beveiligd dat computercriminelen er niet bij kunnen komen.

In het rapport dat de Algemene Begrotingsdienst (GAO) van het Congres afgelopen woensdag uitbracht staat dat er vorig jaar 250.000 pogingen werden geregistreerd waarbij onbevoegden de computers van het Pentagon wilden binnendringen. In 162.500 gevallen lukte dat ook.

Het rapport, dat aan de Senaat werd aangeboden, gaat over de meer dan negentig procent aan gegevens in het Pentagon die als niet-geheim zijn opgeslagen en grotendeels toegankelijk zijn voor het publiek. Informatie over troepenverplaatsingen, wapenaankopen en wapenonderhoud die niet in handen mag vallen van onbevoegden wordt er uitgehaald, maar computerkrakers kunnen dan al toegeslagen hebben. In extreme gevallen zouden terroristen of anderen die de VS schade willen berokkenen computers in de war kunnen sturen of overnemen, waardoor Amerikaanse militaire operaties gehinderd kunnen worden, aldus de GAO.

In het rapport staat ook dat het wereldwijde computernetwerk Internet steeds meer kwaadwillenden in de gelegenheid stelt via 'cyberspace' het Pentagon binnen te dringen. De militaire inlichtingendienst heeft via Internet de beveiliging van de bestanden van het Pentagon getest en kreeg in de meeste gevallen toegang. Slechts een kwart van die kraken werd gemeld aan de systeembeheerders van het ministerie, zo bleek later.

Woordvoerster Susan Hansen van het Pentagon benadrukte dat er geen reden is tot paniek. Het rapport gaat vooral over informatie die naar buiten mag worden gebracht en de databanken waarin de gegevens over wapensystemen en ander absoluut geheim materiaal liggen opgeslagen zijn goed beveiligd, aldus Hansen. Niettemin neemt het Pentagon de voortdurende en groeiende aanvallen op zijn computers zeer serieus, zei de woordvoerster.

Het Pentagon heeft meer in computerbeveiliging geïnvesteerd na de beruchte kraak van de computers van het commandocentrum van de luchtmacht in Rome in de staat New York in 1994. Twee computercriminelen, die via het buitenland belden om hun opsporing te bemoeilijken, slaagden er in de netwerken van het commandocentrum enkele dagen lam te leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden