Gevaarlijk spel met pensioen jongeren

Het kabinet onderhandelt maandag verder met de oppositiepartijen over het pensioen. Doel: een verlaging van de pensioenopbouw om 3 miljard euro extra belastinginkomsten in te boeken.

Het kabinet speelt een gevaarlijk spel, waarvan de gevolgen voor toekomstige generaties pijnlijk duidelijk worden. Jongeren zullen straks niet meer kunnen rondkomen omdat ze te weinig hebben opgebouwd.

Voorlopig gaat de AOW-leeftijd omhoog naar 67 jaar, maar de verwachting is al dat de twintigers van nu straks tot na hun 70ste op hun AOW moeten wachten. Dus dacht staatssecretaris Weekers van financiën dat ook het percentage van het brutoloon dat je mag sparen voor je pensioen flink omlaag kan. Hoe minder pensioen je opbouwt, hoe minder premie daarvoor nodig is. En hoe minder premie van de belasting kan worden afgetrokken, hoe meer belastinggeld de staat kan innen.

Het kabinet gaat er ten onrechte van uit dat mensen minstens veertig jaar onafgebroken werken en voor hun pensioen sparen. Vreemd, want we zien bijvoorbeeld dat werkgevers steeds vaker onzekere contracten aanbieden waardoor jongeren nauwelijks of geen pensioen opbouwen.

De Eerste Kamer blokkeerde op 8 oktober deze kabinetsplannen. Gelukkig. De senatoren zien ook de nadelen ervan voor jongeren. Ook betwijfelen zij terecht of de voorstellen tot premieverlaging leiden. Zeker in deze tijden is dat erg onwaarschijnlijk. De pensioenfondsen kunnen al jarenlang de loon- en prijsontwikkeling niet bijhouden, omdat de dekkingsgraad als gevolg van de lage dagkoersen instabiel is. Sommige fondsen moesten hierdoor zelfs de pensioenen verlagen. Pas als pensioenfondsen al deze zaken hebben gerepareerd en hun buffers op orde hebben, zullen zij denken aan premieverlaging, en niet eerder.

Overigens, als de pensioenpremies al omlaag gaan dan betekent dit een verslechtering van de pensioenrechten van de werknemers. De premieruimte die beschikbaar komt, dreigt te verdwijnen in de zakken van de werkgevers.

Het kabinet aast nog steeds op 3 miljard euro en komt zeker terug met nieuwe voorstellen om de pensioenopbouw verder te beperken. Zowel werkgevers als werknemers vinden dit onwenselijk. Dat staat duidelijk in het sociaal akkoord. Werkenden moeten genoeg geld kunnen inleggen om later een fatsoenlijk pensioen te hebben. Die zekerheid hebben mensen keihard nodig. We hopen dat de oppositiepartijen zich niet laten verleiden door het kabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden