Gevaarborden bij Zandmotor moeten recreant beschermen

Schiereiland voor Zuid-Holland riskanter dan gedacht

De gemeenten Den Haag en Westland gaan nieuwe waarschuwingsborden plaatsen langs de stranden bij de Zandmotor, het kunstmatige schiereiland voor de kust tussen Ter Heijde en Kijkduin. Dit naar aanleiding van twee incidenten met recreanten die zich vorig jaar voordeden, en een veiligheidsonderzoek naar het gebied.

Bij de incidenten kwamen een gezin met twee kinderen en een groep van vijftig scholieren vast te zitten op een stuk van de Zandmotor. Zij werden overvallen door het snel opkomende water, waardoor ze niet meer terug naar de kust konden, en gered moesten worden door de reddingbrigade.

De Zandmotor is een in 2011 aangelegd schiereiland van 21,5 miljoen kubieke meter zand, dat zwakke delen van de kust bij Zuid-Holland moet beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Doordat het zand zich geleidelijk door stroming, wind en golven verplaatst naar de kustlijn, wordt die verstevigd. Tegelijkertijd ontstaat er zo een nieuw stuk strand, van zo'n twee kilometer. Bij vloed worden delen van dat strand echter overspoeld, waardoor ze afgezonderd raken van de kust.

Uit vergelijkend onderzoek blijkt de Zandmotor een strand met verhoogde risicofactoren. Om te voorkomen dat recreanten zich laten verrassen door het opkomende water, is extra voorlichting van belang, stellen de onderzoekers. Langs de hele kustlijn tussen Hoek van Holland en Scheveningen worden daarom verbeterde waarschuwingsborden geplaatst. Hierop komen kaartjes die het verschil aangeven van het gebied bij eb en vloed, een veilige looproute over de Zandmotor en een QR-code waarmee de getijden geraadpleegd kunnen worden.

Voor een deel van het gebied, aan de buitenkant van het schiereiland van de Zandmotor, geldt vanwege hevige zeestromingen tevens een zwemverbod. Eigenaren van strandpaviljoens voelen de negatieve effecten hiervan in hun dagomzet. Zij stellen dat zwemverboden niet nodig zouden zijn als gemeentelijke toezichthouders en reddingsbrigades gerichter zouden surveilleren. Voor het gebied langs de kuststrook gold tot vorige week ook een zwemverbod, maar dit is door afname van de stroming opgeheven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden