Gevaar rondtrekkende bendes wordt onderschat

Mobiele bendes uit Roemenie, Bulgarije, Polen en Litouwen zijn zeer professionele, goed georganiseerde en getrainde criminelen die stelen in opdracht. Nederland onderschat het gevaar van deze bendes uit Midden- en Oost-Europa.

Dat blijkt uit onderzoek naar grensoverschrijdende criminele bendes waarvan de Universiteit van Utrecht gisteren de voorlopige uitkomsten presenteerde. Het grootste gevaar vormen de zakkenrollers, auto- en winkeldieven, skimmers, inbrekers en bedelaars.

Dina Siegel, de Utrechtse onderzoekster, uit in een interview met Vrij Nederland haar zorgen. "Het zijn geen criminele nomaden die voor zichzelf werken en tijdens de Gay Pride mobieltjes stelen. Deze mensen worden gestuurd om hier drie- tot vierhonderd toestellen te stelen voor de criminele markt."

En die markt is dichter bij huis dan Nederlanders denken. In de meeste gevallen worden de gestolen spullen aangeboden op de Zwarte Markt in Beverwijk, op de Amsterdamse Albert Cuyp en op het Rotterdamse Afrikaanderplein.

Volgens Siegel zijn Nederlanders 'goedgelovige en naïeve mensen' en daardoor een makkelijke prooi. "Men is in Nederland niet alert. Ze hebben ramen openstaan en parkeren de auto op onveilige plekken." De MOE-landers (Midden- en Oost-Europeanen) bieden het gestolen waar aan Afghanen aan, die de goederen vervolgens ontdoen van labels en stickers die de herkomst kunnen verraden. Daarna verschijnen de producten onder meer op de Nederlandse markt.

Siegel sprak voor haar onderzoek met 127 betrokkenen, onder wie politiemensen, daders, wetenschappers, gedetineerden, helers en marktkooplui.

(TROUW)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden