Geurts nog niet aan plafond/Laatbloeister vindt in Canada nieuwe uitdagingen
AMSTERDAM - Door de twee gouden medailles van Inge de Bruijn en het wereldrecord van de mannen-estafetteploeg tijdens het afgelopen EK, kregen de uitstekende prestaties van zwemster Carla Geurts (27) minder belangstelling dan ze verdienden.
De in het Canadese New Brunswick trainende zwemster werd in Sheffield Europees kampioene op de 400 meter vrije slag en behaalde zilver op de 800 vrij. Met die resultaten was ze één van de succesvolste deelneemsters. Toch vindt de medaillewinnares niet dat ze te weinig media-aandacht heeft gekregen. “Ik begrijp het heel goed dat de gouden medaille en het wereldrecord van de estafetteploeg en de prestaties van Inge de Bruijn het meest in het oog springen. Doordat ik nu in Canada woon ben ik ook enigszins buiten beeld geraakt. Toch heb ik het afgelopen jaar behoorlijk wat media-aandacht gekregen. Maar ik zoek de publiciteit niet op.”
Verbaasd was Geurts niet over haar goede prestaties. “Enige tijd voor het Europees kampioenschap ging het nog niet zo goed. Maar een paar dagen voor het EK zwom ik al veel beter. Ik kreeg er een goed gevoel van.” Hoewel Geurts voor zwembegrippen al wat ouder is, denkt ze haar plafond nog lang niet bereikt te hebben. “Ik ben een laatbloeier. Bij iedere zwemster is dat weer verschillend. Fysiek en mentaal ontwikkelt iedereen zich anders. Misschien had ik op jonge leeftijd nog niet de kwaliteiten om een topzwemster te worden. Lichamelijk en geestelijk ben ik nu een stuk sterker dan vroeger. Ik denk dat mijn beste jaren nog moeten komen. Ik kan nog behoorlijk wat vooruitgang boeken en mijn tijden worden steeds beter. Ik blijf me goed ontwikkelen en leer continu bij. Daar ben je nooit te oud voor.”
“Constant zoek ik naar nieuwe trainingsmethodes. Ik wil alles steeds iets anders doen. Dan blijft het spannend en leuk. Vergeleken met vroeger train ik nu ook veel professioneler. De benadering is veel wetenschappelijker en er wordt nu meer gelet op kwaliteit dan kwantiteit. Daarnaast ben ik de afgelopen jaren ook meer kracht- en mentale training gaan doen.”
“Mijn verhuizing naar Canada was wat dat betreft een juiste beslissing. Het was goed om even uit de Nederlandse situatie te stappen. Daardoor leer je een andere samenleving kennen maar begin je ook anders te kijken naar de Nederlandse cultuur. Ze pakken hier dingen soms heel anders aan dan bij ons.” In Canada leerde ze haar huidige trainer Andrew Cole kennen. Het klikte meteen. Vooral omdat zijn trainingsfilosofie haar erg aansprak. “De trainingsmethodes van Andrew zijn nieuw voor me. Zijn tips zijn nuttig en soms ook grappig.”
Geurts vertelt verder dat haar studie bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam zeer goed van pas komt in haar zwemcarrière. “Het is een voordeel als je gedurende je studie voortdurend wetenschappelijke kennis opdoet over je sport. Door mijn studie beschik ik nu over veel kennis op dat gebied en overleg ik anders met trainers.”
Het is haar grote doel om olympisch kampioen te worden en de wereldtitel te veroveren. “Maar misschien is dat niet realistisch. Zo'n WK is altijd een momentopname. Je weet nooit of je dan je beste vorm kunt halen. Het enige wat ik kan doen om uit te vinden waar mijn top ligt, is het uitproberen.”
Aan stoppen denkt Geurts voorlopig nog lang niet. “Ik ga nog zeker anderhalf jaar door. Ik stop pas met zwemmen als ik verzadigd ben. Mijn volgende doel is het WK korte baan in april. Als ik naar mijn tijden kijk moet ik zeker een finaleplaats kunnen halen. Daar ga ik van uit. De lengte van alle banen is hetzelfde. Dus in principe heeft iedere finalist een kans op de wereldtitel.” Zelf beschouwt ze haar Europese titel van afgelopen week als een voorlopig hoogtepunt in haar carrière. Maar ook op de zilveren medaille die ze haalde tijdens het EK van Sevilla is ze trots.
In financieel opzicht blijft het behelpen voor Geurts. Een half jaar na haar goede prestaties tijdens het EK van Wenen, enkele jaren terug, kreeg ze het voor elkaar om een sponsorcontract te krijgen. Samen met de bijdragen van het NOC-NSF kan ze tegenwoordig net rondkomen, hoewel er af en toe wel wat spaargeld bij moet. De Europees kampioene maalt daar in het geheel niet om. Geurts vindt dat de persoonlijke ontwikkeling die het topzwemmen haar brengt, voldoende compensatie biedt.