Getuigenis Al Fayed: MI6 vermoordde Diana

(Novum/Ap) - Mohamed Al Fayed heeft maandag getuigd in het gerechtelijk onderzoek naar het verkeersongeluk waarbij zijn zoon Dodi en prinses Diana de dood vonden. In een Londense rechtbank zei hij vast te houden aan zijn theorie dat de Britse geheime dienst MI6 het paar in opdracht van prins Philip liet vermoorden.

Al Fayed zei dat Dodi en Diana hem een uur voor hun dood vertelden over hun voornemen om een dag later hun verloving bekend te maken. Al Fayed zei tijdens de zitting dat Britse en Franse geheim agenten deel uitmaakten van het ambulancepersoneel. Zij zouden er op hebben toegezien dat Diana niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis werd gebracht, op slechts tien minuten van de plaats van het ongeluk. In plaats daarvan duurde het meer dan een uur voordat de prinses in een ander hospitaal aankwam, aldus Al Fayed.

Daar hield het complot volgens hem niet op. Ook de toenmalige Britse ambassadeur in Frankrijk, Michael Jay, was er volgens Al Fayed bij betrokken. Bovendien, zo zei hij, arriveerde Diana's zwager en privésecretaris van de koningin, Robert Fellowes, een uur voor het ongeluk bij de Britse ambassade om het complot met de daar aanwezige communicatieapparatuur en in samenwerking met de Britse inlichtingendienst GCHQ te coördineren.

Volgens hem was prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth, tegen een huwelijk tussen Dodi Al Fayed en Diana omdat hij een racist en een nazi is die niet wilde dat zij met een Arabische moslim zou trouwen.

Het huidige gerechtelijke onderzoek is behalve het schetsen van de exacte omstandigheden van de dood van Diana en Dodi ook bedoeld om uitsluitsel te geven over de mogelijkheid van een moordcomplot. Eerder Brits en Frans onderzoek concludeerde dat er geen sprake was van moord, maar van een tragisch ongeval veroorzaakt door chauffeur Henri Paul, die dronken was en te hard reed.

Als belangrijkste bewijs voor zijn theorie zei Al Fayed een verslag van een gesprek tussen Diana en haar advocaat te beschouwen. Daarin zei Diana dat ze vreesde dat ze bij een auto-ongeluk zou omkomen. Het verslag werd na Diana's dood aan de politie overhandigd, maar de inhoud ervan werd vervolgens zes jaar lang geheim gehouden. Juist dat gegeven bewijst volgens Al Fayed dat er sprake is van een complot. Diana zou hem tevens gewezen hebben op een doos met brieven van prins Philip, waaruit zij opmaakte dat haar leven in gevaar was. Van die brieven ontbreekt echter elk spoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden