Getuigen voor ICC mogen in asielprocedure

De rechter heeft de Nederlandse Staat op de vingers getikt in een gevoelige asielkwestie. De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) heeft ten onrechte geweigerd om drie Congolese oppositieleden, die optraden als getuigen in een proces bij het internationaal strafhof, toe te laten tot de asielprocedure, aldus de rechtbank van Amsterdam gisteren. Omdat de Congolezen zich tijdens hun getuigenissen kritisch hebben uitgelaten over de Congolese president Kabila, vrezen ze bij terugkeer voor hun veiligheid. Toen ze in Nederland asiel wilden aanvragen, stak de IND daar een stokje voor. Hun advocaten Göran Sluiter en Flip Schüller stapten daarop naar de rechter.

De rechtbank van Amsterdam gaf ze gelijk. Het ministerie voor immigratie en asiel heeft nog wel vier weken de tijd om in beroep te gaan. Dan zou de zaak voor de Raad van State dienen.

De uitspraak heeft formeel betrekking op drie Congolese getuigen. Maar het gaat in totaal om vier Congolezen, die jaren zonder vorm van proces in Congo vastzaten. Toen ze dit voorjaar als getuigen à decharge vanuit Congo in Nederland arriveerden, werden ze opgesloten in het detentiecentrum van het strafhof in Scheveningen.

De advocaten maken zich 'grote zorgen' over de lange detentie, waarvan het onduidelijk is of die wel legaal is. "Het is echt Kafka", aldus Sluiter.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden