Getuigen strafhof asiel geweigerd

'Nederland schendt rechten Congolezen'

De Nederlandse regering schendt de rechten van vier Congolezen die als getuigen optraden in zaken bij het Internationaal Strafhof (ICC). Dat stellen hun advocaten Flip Schüller en Göran Sluiter. Het viertal heeft in Nederland asiel aangevraagd omdat ze bij terugkeer in Congo voor hun veiligheid vrezen. De IND weigert hen echter in de asielprocedure op te nemen.

Het gaat om vier Congolezen die zes jaar zonder vorm van proces in Congo vastzaten. Ze werden als gevangenen naar Nederland overgebracht om op te treden als getuigen à décharge in de processen tegen Thomas Lubanga en tegen Germain Katanga en Mathieu Ngudjolo Chui. Sinds hun aankomst in Nederland verblijven de vier in het detentiecentrum van het strafhof in Scheveningen, waar ook de verdachten zitten. Ze hebben in hun verklaringen de Congolese president Kabila beschuldigd van het schenden van mensenrechten en vrezen bij terugkeer in Congo gevaar te lopen. De rechters van het strafhof bepaalden dat de Congolezen terug moesten, maar dat Nederland eerst hun asielverzoek moet kunnen beoordelen. Toen de IND weigerde hen in de procedure op te nemen, stapten de advocaten naar de rechter. Twee gedetineerde getuigen die dinsdag de zitting bij de Amsterdamse rechtbank wilden bijwonen, waren niet aanwezig, omdat het ministerie van buitenlandse zaken weigerde toestemming te geven voor hun vervoer. Het strafhof gaf wel alle medewerking.

De Amsterdamse rechter eist van het ministerie van buitenlandse zaken niet alleen een verklaring voor hun afwezigheid, maar stelt ook dat de Congolezen een deugdelijk asielverzoek hebben ingediend.

Schüller: "Nederland wilde het strafhof hier graag hebben. Daar horen ook getuigen bij. Dan moet je niet klagen als er vier personen asiel aanvragen. Het is voor het eerst dat dit gebeurt, terwijl er al vanaf 1993 internationale straftribunalen in Den Haag zijn gevestigd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden