Getuige wist van plannen voor bomaanslag Oklahoma

DENVER (DPA, Reuter, AFP) - De belangrijkste getuige in het proces over de bomaanslag van twee jaar geleden op een overheidsgebouw in Oklahoma City heeft gisteren een zeer belastende verklaring afgelegd tegen de verdachte. Michael Fortier zei dat zijn voormalige vriend Timothy McVeigh hem had verteld van zijn plan voor de aanslag en dat zij in december 1994 samen hadden onderzocht of het Murrah-gebouw een geschikt doelwit was.

Een exploderende vrachtwagen vol springstof verwoestte op 19 april 1995 het grootste deel van het negen verdiepingen tellende Murrah-gebouw in de hoofdstad van de staat Oklahoma. Daarbij kwamen 168 mensen om het leven.

Het proces tegen McVeigh (29) wordt in Denver in de staat Colorado gehouden omdat het in Oklahoma niet mogelijk zou zijn een onpartijdige jury samen te stellen. Te veel mensen daar hebben direct te maken gehad met de bloedige aanslag.

Fortier, die samen met McVeigh in militaire dienst was, heeft zich bereid verklaard te getuigen in ruil voor een lagere straf voor enkele delicten waarvan hij wordt verdacht.

Volgens Fortier wilden McVeigh en zijn medeverdachte Terry Nichols met de aanslag wraak nemen voor de dood van tachtig aanhangers van de Davidian Branch. Zij kwamen om het leven bij een confrontatie tussen de sekte en de FBI in Waco (Texas) in april 1993 na een langdurige belegering. Ze hoopten volgens hem dat de aanslag een 'volksopstand' tegen de Amerikaanse regering teweeg zou brengen. Het Murrah-gebouw kozen ze uit omdat daarvandaan de opdracht tot de aanval op de boerderij van de sekte zou zijn gekomen.

McVeigh ontkent schuld. Als de jury hem hem schuldig bevindt, staat McVeigh de doodstraf te wachten. Deskundigen schatten dat het proces twee tot vijf maanden zal duren.

McVeigh is door tal van getuigen herkend als de huurder van de auto waarin de bom zat. Een probleem voor de aanklager is evenwel dat niemand McVeigh in de buurt van het overheidsgebouw heeft gezien. De bewijzen tegen hem zijn vooral indirect.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden