Getuige van de wereld achter het nieuws

Hij had altijd meer te vertellen dan hij kwijt kon in de ruimte die hij kreeg. Het verklaart de haast die journalist Mustapha Oukbih soms had. Steeds weer probeerde hij zijn publiek een andere lezing van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten voor te houden. Niet om hen te overtuigen van een of ander gelijk, maar om die andere lezing voorstelbaar te maken. Om zijn publiek te bewegen te bedenken hoe ontwikkelingen gezien konden worden door iemand die moest leven in Irak, in Egypte of in de Palestijnse gebieden. Of in een van de andere twintig landen waarover hij jarenlang berichtte.


Zaterdag overleed Oukbih, echtgenoot en vader van een tweeling, na een lang ziekbed. Hij begon zijn carrière als freelancer voor onder meer Trouw en De Groene Amsterdammer. Sinds 2003 werkte hij voor de NOS.


De eerste helft van zijn jeugd bracht Oukbih door in Marokko, de tweede in Nederland. Hij had het vermogen een brug te slaan tussen de twee culturen, om de neiging tot objectivering van 'de ander' te doorbreken. En dat deed hij consequent.


Hij kon moedeloos worden van de opdracht om in drie minuten tekst en uitleg te geven bij het nieuws. Vaak waren dat bomaanslagen of andere incidenten waar een wereld aan oorzaken achter schuilging, die zelden werden aangestipt. 'Kunnen we deze aanleiding niet gebruiken om iets meer te vertellen?' was zijn vaste reactie.


Hij ging die uitdaging aan, onvermoeibaar. Nooit gaf hij toe aan gemakzucht, ook niet als hij zes keer per dag op de radio was om de oorlog in Irak te verslaan, zoals in het begin van zijn correspondentschap voor de NOS. Hij ging ter plekke kijken, met gevaar voor zijn leven, en hij verwerkte die ervaringen in zijn verslagen. Zijn observaties over wat mensen bewoog, deelde hij met zijn publiek.


Dat vermogen de situatie te lezen verloor hij niet toen hij in 2010 naar Nederland vertrok, ook niet toen hij ernstig ziek werd. Hooguit had hij minder omwegen nodig, vond zelfs zijn weg in de 140 karakters die Twitter hem toestond. 'Egyptische president Sisi, via een coup aan de macht, laat zijn vriend Mubarak vrij', tweette hij vorige maand. De wereld aan inzicht die achter die ene opmerking schuilgaat, moeten anderen voortaan invullen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden