Getuige noemt onder ede rechters corrupt

Voormalig medewerkster Haagse rechtbank legt belastende verklaring af in Chipsholzaak

Een juridisch medewerkster van de rechtbank in Den Haag heeft onder ede aangegeven dat rechters in processen rond gebiedsontwikkelaar Chipshol mogelijk corrupt waren.

Met de schade die Chipshol hierdoor zou hebben geleden, zijn volgens eigenaar Jan Poot en zijn zoon Peter enige miljarden euro's gemoeid. Om hun morele en zakelijke gelijk te halen, zijn zij al jaren verwikkeld in juridische procedures. In de belastende verklaringen die de Haagse griffier en klokkenluider gisteren aflegde over de twee voormalige vice-presidenten Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch, ziet Poot sr. (87) nieuwe aanwijzingen dat rechters in zijn zaak doelbewust en ten faveure van een andere partij onrecht hebben gesproken. Tegen Westenberg loopt al een strafrechtelijk onderzoek.

De juridisch medewerkster (64) is al 33 jaar in dienst bij de Haagse rechtbank en gaat binnenkort met pensioen. Zij werkte samen met zowel Kalbfleisch als Westenberg. Met Kalbfleisch, die nu een topfunctie bekleedt bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) had zij eind jaren '80 een privérelatie, vertelde zij de rechter gisteren in haar getuigenverhoor. Zo maakte zij kennis met de gebroeders Van Andel, destijds de opponenten van Chipshol in de strijd om de peperdure grond van Schiphol, en volgens haar dikke vrienden van Kalbfleisch.

Toen het geschil over de Schipholgrond escaleerde, deden de broers Van Andel achter de schermen een beroep op rechter en vriend Kalbfleisch. Deze was ervan doordrongen dat hij niet zelf de civiele zaak op zich kon nemen. Om die reden schakelde hij Westenberg in, zegt de Haagse klokkenluider. "Kalbfleisch heeft de belangen van de gebroeders Van Andel doorgegeven aan Westenberg", vertelde zij de rechter gisteren. "Kalbfleisch wilde dat Westenberg die zaak zou doen. Hieruit leid ik af dat de Van Andels van Kalbfleisch een oplossing wilden voor het grondprobleem bij Schiphol."

Chipshol verloor de zaak. De klokkenluider stuurde in 2007 een anonieme brief naar Nieuw Revu, waarin zij voor het eerst de beschuldigingen uitte. Aanleiding was een artikel in het weekblad over de 'liegende rechter Westenberg'. Hierover verklaarde zij gisteren: "Na het lezen van dat verhaal was ik van slag. Ik was verontwaardigd, een beetje boos en het tastte mijn rechtvaardigheidsgevoel aan. Het had zo'n impact doordat ik meer wist. Ik sta helemaal achter de inhoud van mijn brief van destijds.". Toen de affaire najaar 2010 aan publiciteit won, stapte zij met haar informatie naar oud-president Hans Hofhuis van de Haagse rechtbank. Hofhuis lichtte hierop de direct betrokken partijen in rond de Chipsholaffaire. Dit was aanleiding voor het horen van de vrouw.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden