Interview

Getuige Keulen: De daders denken dat ze ermee wegkomen

Alaa voor de dom in Keulen Beeld Trouw
Alaa voor de dom in KeulenBeeld Trouw

Het was haar eerste jaarwisseling in Keulen, haar eerste jaarwisseling in Europa, en haar eerste jaarwisseling in vrijheid. Alaa (30) vluchtte deze zomer uit Saudi-Arabië. In haar geboorteland hield ze het als ongelovige  feministe niet langer uit. Nieuwjaarsnacht had ze geluk. Ternauwernood ontkwam ze aan de massale aanval op vrouwen.

Marije van Beek

Met haar vriend is Alaa de enige ex-moslim in het asielzoekerscentrum waar ze woont. Oud en nieuw bracht ze met vrienden door bij de Dom van Keulen. Tot 1 uur 's nachts vierde ze feest. Nog geen drie uur later barste de hel los en werden negentig vrouwen betast en beroofd.
"Er was een gigantische menigte op de been", zegt Alaa. "Toen we bij de onderdoorgang van het station in een opstopping raakten, kwam een man van achteren met zijn hele lijf tegen me aan staan. Ik zocht er niets achter, maar nu vraag ik me toch af of dat wel per ongeluk was."

De politie gaat uit van Noord-Afrikaanse of Arabische daders. Wat heb jij gezien?
"Ik zag hoe sommige Arabische mannen naar meisjes en vrouwen keken: Je kunt voelen dat ze iets willen doen. Pas achteraf, na de kranten te hebben gelezen, werd me duidelijk dat ze het ook echt gedaan hebben.

"Duitsers dronken alcohol maar hadden het gewoon leuk, maar Arabieren werden echt dronken: luid praten, waggelen. In de moslimlanden waar ze vandaan komen zijn ze niet gewend aan alcohol. Ze doen slechte dingen als ze drinken: Zoals wat er gebeurd is, vrouwen aanraken enzo. En ze denken dat ze ermee wegkomen, dat niemand hen in de gevangenis zet, geen vrouw er over zal durven praten - want zo gaat dat in het Midden-Oosten."

Je foto's op Facebook waren supervrolijk. Hoe kan dat?
"Toen wisten we nog niet dat vrouwen werden aangevallen. En ik weet niet wat normaal is in Duitsland met oud en nieuw, dus kon ik de sfeer niet goed duiden. Er werd met vuurwerk gegooid, naar ons en naar anderen. Dat vond ik echt eng. Ik zag veel dronken mensen, en twee auto-ongelukken. Mijn Engelse vriendin zei dat ze nog nooit zo'n bende had meegemaakt. Ik zag nauwelijks politie, geen brandweer. Ik dacht dat in Duitsland de wet goed gehandhaafd werd."

Hoe wordt er in jouw azc over de gebeurtenissen in Keulen gesproken?
"Dat weet ik niet, want ik praat niet veel met de mensen daar. In hun hoofd leven ze nog in het land waar ze vandaan komen. Gisteren droeg ik een zwart jurkje, toen zeiden islamitische vrouwen tegen me dat ik er uitzag als een 'bitch'. Daar bedoelen ze geen 'rotwijf' mee, maar 'hoer'. Laatst maakten ze er een probleem van dat ik de douche uitkwam met een handdoek om me heen. Aan de manager had ik niets, die zei 'We hebben hier moslims', en dat ik niet meer zo uit de douche mag komen.
"Ik word verdrietig van dat soort dingen. Toen ik hierheen kwam dacht ik hier respect zou krijgen, maar moslims krijgen dat meer dan ik."

Alaa's achternaam is bij de redactie bekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden