Getuige in zaak-Endstra wijst drie keer naar een Ali

Turkije telt vele Ali's. Daar waren getuige Hidir K., advocaat Nico Meijering en rechter Fred Salomon het gisteren over eens. De beschermde getuige K. wees Ali N. opnieuw aan als betrokkene bij de moord op Willem Endstra op 17 mei 2004. De wetenschap daarover had hij van Ali T. En wat nu precies Ali06 had gedaan bleef onduidelijk. Maar die zou ook een rol hebben gespeeld bij de voorbereiding van de moord op de Amsterdamse vastgoedmagnaat.

Hidir K. is een sleutelfiguur in dit moorddossier. Zijn verhalen over de moord vormen een cruciaal onderdeel van de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie, naast bijvoorbeeld vingerafdrukken op een parkeerkaartje in een auto die bij de moord is gebruikt.

Van de drie genoemde Ali's zit alleen Ali N. in de verdachtenbank, maar hij is nog wel op vrije voeten. Ali T., de man die Hidir K. alles vertelde over de aanslag, was ooit verdachte, maar heeft die status niet meer. Getuige K., die inmiddels in een beschermingsprogramma zit en niet meer herkenbaar in beeld wordt gebracht, zegt nog altijd dat Ali T. de schutter was op 17 mei 2004. En dat terwijl volgens het Openbaar Ministerie de inmiddels in de gevangenis overleden Rus Abbassov de moordenaar was.

Volgens K. was er nog een derde schutter opgenomen in het moordplan: de verdachte 'Pasja' G. die nu ergens in Turkije verblijft. Drie schutters? Ja, volgens de getuige mocht in dit moordscenario geen fouten worden gemaakt. Mocht de ene schutter afhaken, dan stond de volgende gereed om de klus te klaren. Een klus die zo'n 2,5 ton zou hebben opgeleverd.

K., een getuige die wel bescherming geniet maar geen deal heeft gesloten over strafvermindering zoals de kroongetuige, wees gisteren Willem Holleeder aan als de man op de achtergrond die opdracht gaf om Endstra om te brengen.

Voor de moord staan nu drie verdachten terecht, maar dat aantal had op grond van de verklaringen van K. aanzienlijk hoger kunnen zijn. Blijkbaar heeft het OM afgezien van zijn verklaringen onvoldoende gronden om de andere door de getuige genoemde personen op te pakken.

Meijering, advocaat van een van de drie verdachten, tracht de getuigenis van K. te ontkrachten. Gisteren brak hij nog niet, maar vandaag krijgt Meijering een tweede kans. En Holleeder? Die moet zich later dit jaar verantwoorden voor de moord op Endstra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden