Getuige beschrijft gruweldaden in Sierra Leone

(Novum/Ap) - In het proces tegen de Liberiaanse oud-president Charles Taylor voor het Speciale Sierra Leone-tribunaal in Den Haag is woensdag een kroongetuige gehoord. Aanklagers noemen de getuigenis van Joseph Marzah, alias Zigzag, van groot belang, omdat hij als leider van een van Taylors milities uit eerste hand de gruwelijkheden kan beschrijven die Taylors soldaten in Sierra Leone begingen.

Marzah zei dat Taylor zijn strijders aanmoedigde om bloed te verspillen om zijn vijanden bang te maken. Als voorbeelden noemde hij de mensenhoofden die als afschrikmiddel bij controleposten werden geplaatst en de menselijke darmen waarmee wegen werden versperd. Marzah, die naar eigen zeggen het in executies gespecialiseerde doodseskader leidde, zei dat Taylor dit soort praktijken aanmoedigde.

Taylor staat in Den Haag terecht voor elf aanklachten van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder moord, verkrachting, plundering en het rekruteren van kindsoldaten. De wreedheden werden begaan door milities die Taylor vanuit zijn paleis zou hebben aangestuurd. Taylor, het eerste Afrikaanse staatshoofd dat voor een internationaal tribunaal is gebracht, acht zichzelf onschuldig. De burgeroorlog in Sierra Leone duurde van 1991 tot 2001. Taylor wordt verdacht van oorlogsmisdaden die vanaf 1996 werden gepleegd.

De militieleider zei in zijn getuigenis dat hij ook zogenoemde 'bloeddiamanten' voor Taylor vanuit Sierra Leone naar Liberia smokkelde, waarmee de toenmalige president de burgeroorlog financierde. In tegengestelde richting werden wapens Sierra Leone in gesmokkeld. Deze wapens werden volgens Marzah aangeleverd door een 'witte man met een dikke pens'. Vorige week werd in Thailand de Russische wapenhandelaar Viktor Bout opgepakt, die is genoemd als een van Taylors intimi en verdacht wordt van wapenleveranties aan Liberia in strijd met een VN-wapenembargo.

Een andere medewerker van Taylor, de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven, werd maandag in hoger beroep vrijgesproken van medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee. Het hof achtte het door het OM gepresenteerde bewijsmateriaal in de vorm van getuigenissen te mager om de ernstige misdrijven te bewijzen. Ook werd hij vrijgesproken van illegale wapenhandel- en smokkel in Liberia. Voor dat laatste was de 66-jarige Kouwenhoven door de rechtbank in juni 2006 tot acht jaar cel veroordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden