'Getrouwd?' gilt Corinthia vol afschuw

Wat voorafging: De bewoners van het kasteel bereiden zich voor op de komst van de Chileense huurders. Vooral Corinthia ziet er tegen op. Wat voor mensen haalt ze eigenlijk in huis? Waarom hadden ze Chili halsoverkop verlaten? Had het soms iets te maken met de arrestatie van Pinochet?

Chateau Belvédère ontwaakt uit een diepe slaap. Sneeuw bedekt de daken. De ogen van de bewoners wennen aan het daglicht. Vandaag is de grote dag. De linkervleugel van het kasteel zal de familie voortaan niet meer toebehoren. Deze gedachte maakt de douairière misselijk. Ze draait zich om in haar bed. Een vogel met één vleugel kan niet vliegen. Hij draait rondjes om zijn as en slaat te pletter op de aarde. Wijn verandert in azijn. Corinthia trekt het dekbed over haar hoofd.

Toppie kijkt naar de dwarrelende sneeuw. Ze voelt zich vederlicht en gelukkig. Ze heeft de nacht met de tuinman doorgebracht. Hij had haar de vorige avond nadat ze sneeuwpoppen hadden gemaakt meegenomen naar het tuinhuis. Toppie was hem gevolgd als een loops hondje. Ze hadden eerst bij het haardvuur gezeten, zwijgend. Maar toen had ze hem vastgenomen. Ze belandden op de schapenvacht, en van het een kwam het ander.

Tegen de ochtend nam Gaston haar in vertrouwen. Hij vroeg of zij iets voor hem wilde doen. Zij wilde alles voor hem doen. Hij moest voor een paar dagen op reis. Een belangrijke missie. Hij mocht er niets over vertellen. Het enige wat Toppie interesseerde was of hij terug zou komen. Natuurlijk kwam hij terug. Hoe zou hij ooit zonder haar kunnen?

Gaston haalde een brief tevoorschijn en vroeg of zij deze aan Arturo Bellagostas junior wilde geven. Zijn naam stond op de envelop. Ze vroeg wie hij was, maar Gaston wilde niets over hem loslaten. De onbekende zou zich bij haar melden. Ze mocht er met niemand over praten. Ze moest het zweren. Toppie spuugde tussen haar wijs en middenvinger. Gaston lachtte opgelucht en trok haar naar zich toe.

Terwijl Toppie haar hoofd op zijn behaarde buik liet rusten, keek ze naar de vlammetjes in de haard. Voor het eerst voelde ze zich verbonden met haar echte naam. Penelope. Ze zou haar Odysseus trouw blijven tot in de eeuwigheid. Ze hield zijn slapende geslacht in haar hand. Het leek een vogeltje. Een lief klein vogeltje, dat ze zelf had gevangen. Met deze gedachte viel ze in slaap.

Toen ze wakker werd, was Gaston gevlogen. De brief voor Arturo Bellagostas junior lag op haar handschoenen. Ze kleedde zich aan en spoedde zich door de dwarrelende vlokken naar het château. De twee sneeuwpoppen die ze met Gaston had gemaakt stonden monter overeind. Ze zagen er exotisch uit met de sombrero's op hun hoofden en pepers als neuzen. Geen gepastere welkomsgroet voor de Chilenen dan deze twee latino's van sneeuw.

Françoise dekt de ontbijttafel. Ze ziet er bedrukt uit. Ze heeft geen zin in de Chileense familie. Toppie probeert haar op te vrolijken, maar de huishoudster wil niet door het Engelse nichtje van madame opgepept worden. Het kind is een sloerie. Françoise had vannacht uit het raam van haar meidenkamer gezien hoe het meisje de tuinman was gevolgd. Ze had de schaduwen van de lichamen voor het haardvuur met jaloerse belangstelling gevolgd. Ze herinnerde zich de tijd dat ze zelf met Gaston afspraakjes maakte in het tuinhuis. Françoise denkt: rattengif!

Toppie zit dromerig aan de ontbijttafel. Ze denkt aan de behaarde buik en de gulzige mond en de schitterende groene ogen. Hoeveel dagen zou Gaston wegblijven?

Tante Corinthia en de Hollandse wijnregisseur komen binnen. ,,En hebben jullie lekker geslapen?'', vraagt Toppie. ,,Als je maar niet denkt dat wij samen hebben geslapen'', bromt Corinthia. ,,Iedereen weet dat ik op ouwe vrouwen val'', mompelt Pierre. ,,Ik ben geen oude vrouw'', zegt Corinthia beledigd. ,,En met jou slaap ik voor geen goud.''

,,Jouw nichtje ziet eruit alsof ze vannacht geen oog heeft dichtgedaan'', zegt Pierre. ,,Is ze soms ondeugend geweest?'' ,,Ik heb mijn boek uitgelezen'', zegt Toppie wijsneuzig. Niemand mag iets weten van haar avontuur. Ook niet tante Corinthia, die haar misschien onverantwoord zal vinden en nooit zal toestaan dat ze de belangen van het familiebedrijf in Engeland gaat behartigen. ,,En wat heeft ons studieuze nichtje vannacht zo koortsachtig liggen lezen?'', vraagt Pierre vals. ,,Een handboek over Bonobo's. De vergeten mensapen. Wisten jullie dat zij de enige dieren zijn die elkaar aankijken bij het copuleren?''

,,Je bereidt je wel bijzonder grondig voor op de komst van de Chilenen'', zegt Corinthia. Een auto verschijnt op de oprijlaan. Ze kijken alledrie verschrikt op. ,,Het is Baudoin'', zegt Pierre kalm.

Françoise laat hem binnen. Hij heeft pastoor Vougeot meegenomen. De twee heren nemen plaats aan tafel. Baudoin zegt dat hij misschien met het dorp waar de Chilenen vandaan komen een vriendschapsverdrag kan afsluiten. Een broedergemeente in Chili, dat zou mooi zijn. De pastoor vraagt aan Corinthia of hij de vleugel voor de nieuwe familie mag inzegenen.

Een busje rijdt de oprijlaan op. Het gezelschap spoedt zich naar de hal. Françoise tippelt er nieuwsgierig achteraan. Het busje komt voor het bordes tot stilstand. ,,Ze zijn maar met z'n tweeën!'', roept Corinthia opgelucht uit. Een portier zwaait open, een jonge vrouw springt eruit. ,,Emilie? Emilie!'' Toppie rent op haar af en springt in haar armen. Haar lieve nichtje! Corinthia volgt: ,,Mijn dochter, wat een verrassing!'' Een lange donkere man in een bontjas stapt uit. Emilie zegt: ,,Mag ik jullie even voorstellen. Dit is Arturo. We zijn vorige maand getrouwd.''

,,Getrouwd?'', gilt Corinthia vol afschuw. ,,Getrouwd!'', roept Toppie verrukt. ,,Arturo Bellagostas Junior'', mompelt Pierre en trekt bleek weg. ,,Hoe kun je zoiets doen zonder mij?'', jammert Corinthia. ,,Mon dieu'', prevelt de pastoor. ,,Niet eens in mijn stadhuis'', denkt de burgemeester.

,,Mamma, ik leg je later alles uit, maar eerst moeten Arturo en ik jullie iets uit de doeken doen. Misschien moet je het zelf maar vertellen, Arturo'', zegt Emilie. Ze kijken de donkere man allemaal aan. Zijn linkeroor......zijn linkeroor is verminkt. ,,De Insluiper!'',roept Françoise vanuit de deuropening. De zilveren koffiekan valt uit haar handen en klettert op de marmeren vloer.

Volgende week: Pauline Slot. De vorige afleveringen verschenen op 24 en 31 december (Joop Braakhekke, Daphne Meijer), 8, 15, 22, 29 januari: René Appel, Chantal van Dam, Abdelkader Benali, Fleur Bourgonje. Alle afleveringen verschijnen op de website, www.trouw.nl, evenals een plattegrond van het kasteel en biografieën van auteurs en personages. Ook kunnen lezers er discussiëren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden