Getronics saneert schuldenlast

AMSTERDAM - Door obligaties in aandelen om te ruilen hoopt automatiseerder Getronics zijn grote schuldenlast te verminderen. De obligatiehouders, die eerder dwars lagen, hebben wel oren naar het voorstel.

Getronics, in Europa de op twee na grootste aanbieder van ict-diensten aan het bedrijfsleven, wil de financiële sanering doorvoeren zonder uitstel van betaling aan te vragen, zoals telecombedrijf Versatel en kabelaar UPC eerder wel deden.

De automatiseerder, die 400 miljoen euro aan schulden heeft, biedt de houders van de huidige obligaties een vergoeding die grotendeels uit nieuwe aandelen bestaat, als ze de leningen die in 2004 en 2005 aflopen nu inwisselen. Ze krijgen dan maximaal 110 procent van de nominale waarde terug. Voor het plan geeft Getronics maximaal 546 miljoen stuks nieuwe aandelen uit, een toename van 133 procent van het huidige aandelenkapitaal. De aandelen -die nu minder dan een halve euro waard zijn- zullen echter worden samengevoegd, per 25 in één nieuw aandeel. Getronics doet het bod gestand als 57,5 procent van de obligatiehouders zich meldt voor de ruil. Naast aandelen krijgen de schuldeisers een deel van hun geld in contanten en nieuwe obligaties.

De belangenvereniging van obligatiehouders reageerde gisteren positief op het voorstel. Adviseur F. Faas van de belangenvereniging vindt het element van vrijwilligheid erg positief. ,,Het bedrijf laat obligatiehouders vrij wel of niet mee te doen.''

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is niet enthousiast over de stap van Getronics. ,,Voor obligatiehouders impliceert het aanbod een grote aderlating'', aldus de VEB in een verklaring.

Volgens de VEB is het bod van Getronics ingegeven door de banken. Getronics kent drie grootaandeelhouders: ING (7,31 procent), Fortis (8,11 procent) en Aegon (7,72 procent). ABN Amro Rothschild en ING Investment Banking zijn de coördinatoren van dit omwisselingsbod, waarbij ABN Amro tevens financieel adviseur is van Getronics. Tenslotte is president-commissaris Ververs van Getronics tevens commissaris van ING. ,,Het wemelt hier van de (mogelijke) belangenconflicten. In ieder geval zijn er voldoende banden om te voorkomen dat de banken zelfs maar 1 euro op de kredieten hoeven af te schrijven.''

Ook de beleggers zien niet veel in het plan van Getronics. Het aandeel sloot gisteren ruim 23 procent lager, op 46 eurocent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden