Getouwtrek om tweedelig schilderij Jan Steen ten einde

Curieus werk blijft te bezichtigen in Haags museum Bredius

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Met een schikking van een miljoen euro is gistermiddag een einde gekomen aan het getouwtrek om een uit twee delen bestaand topstuk van Jan Steen. De enige erfgename van Jacques Goudstikker, Marei von Saher, en de gemeente Den Haag zijn overeengekomen dat het schilderij 'De huwelijksnacht van Tobias en Sarah' voor publiek te bezichtigen blijft in Museum Bredius. Hiermee is de zaak om het curieuze schilderij na enkele jaren tot besluit gekomen.

Jan Steen schilderde het werk in de zeventiende eeuw, tweehonderd jaar later werd het in stukken gesneden. Waarom is nooit duidelijk geworden, maar kunsthistorici houden er rekening mee dat de twee delen die nu één geheel vormen oorspronkelijk deel waren van een nog veel groter schilderij.

Op het rechterdeel is aartsengel Gabriël te zien. In 1907 kocht kunstverzamelaar Abraham Bredius het. Hij liet het na zijn dood in 1946 na aan de gemeente Den Haag, waarna het in het Museum Bredius kwam te hangen.

Het linkerdeel, waarop de pasgetrouwde Tobias en Sarah te zien zijn, was onderdeel van de verzameling van Jacques Goudstikker. Goudstikker verongelukte in 1940 op de vlucht voor de nazi's, en zijn verzameling kwam na de oorlog in de handen van de Nederlandse staat. Uiteindelijk kwam dit werk in het Centraal Museum te Den Haag terecht.

Kunsthistorici ontdekten dat beide delen eigenlijk één schilderij waren, en in 1996 werden de helften samengevoegd. Het schilderij kwam in Museum Bredius: in zijn testament had Abraham Bredius laten vastleggen dat zijn deel van het schilderij in Den Haag moest blijven. Maar toen de Nederlandse regering in 2006 overging tot teruggave van 202 werken uit de collectie Goudstikker aan diens Amerikaanse schoondocher Marei von Saher, zat Museum Bredius met een probleem.

"Het schilderij opnieuw splitsen was nooit een optie", laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten. De erfgename wilde wel haar deel, 76 procent van het doek, voor 1,8 miljoen verkopen. Hier zou geen geld voor zijn geweest, waarop Den Haag zijn deel voor 600.000 probeerde te verkopen. Deze verkoop blokkeerde de rechter echter op basis van het testament van Bredius.

Maar nu is er dan toch een overeenkomst: met behulp van Stichting Mondriaan en de Vereniging Rembrandt heeft Den Haag het voor een miljoen gekocht. Het resterende bedrag van 800.000 schenkt Von Saher aan de gemeente, als 'hommage aan Jacques Goudstikker'. De gemeente Den Haag, die 92.158 euro kwijt is aan de schikking, zegt 'ontzettend blij' te zijn met de overeenkomst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden