Getergde Agis-topman houdt rug recht

Verzekeraars kopen zorg in voor hun klanten en sturen zo ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Een 'regierol' die vaak een rechte rug vereist, meent Eelke van der Veen, bestuursvoorzitter van Agis Zorgverzekeringen.

Jeroen den Blijker

UTRECHT - Het zit Eelke van der Veen niet lekker. Zijn bedrijf (1,7 miljoen verzekerden) belandde in het beklaagdenbankje. Agis zou zijn financiële problemen (verlies over 2002: 59 miljoen euro) afwentelen op ziekenhuizen door flink te snoeien op vergoedingen, zei voorzitter Rob Scheerder van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) vorige maand in deze krant. Ook andere ziektekostenverzekeraars met rode cijfers volgen dit recept, bevestigde voorzitster Joan Leemhuis van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). ,,Ik heb Scheerder dus direct gebeld”, zegt Van der Veen. ,,Vorig jaar nota bene riep diezelfde man ons, verzekeraars, op werk te maken van onze sturende rol in de zorg. Het moest allemaal efficiënter en beter. Hoe is dat te rijmen?” Wat Van der Veen vooral boos maakt is Scheerders suggestie dat Agis zo verzekerden dupeert. ,,Dat is natuurlijk volstrekte onzin. Agis heeft juist het beste voor met zijn verzekerden: samen met ziekenhuizen dienen wij hun belang. Alleen gaat onze rol verder dan slechts dat ene ziekenhuis. Het gaat om het geheel aan voorzieningen in een bepaalde regio.” Al is dat vaak knap lastig uit te leggen.

Natuurlijk, Agis onderhandelt tegenwoordig een stuk steviger met ziekenhuizen over hun budgetten. Heel anders dan een paar jaar geleden, toen de zorgsector nog 'financieel verwend' was. Tegenwoordig draait het vooral om efficiency en kwaliteit. ,,Wij vergelijken ook ziekenhuizen. Waarom behandelt de ene specialist zoveel meer patiënten dan de andere? Wordt geleverd wat is afgesproken?” Per saldo is iedereen zo beter af, meent Van der Veen. Niemand is immers gebaat bij hogere premies en hogere kosten. ,,Maar als wij zeggen: het kan wel een slagje minder, treden er rare mechanismen op”, zegt de bestuursvoorzitter. Hij refereert daarmee aan het brede protest dat Agis oogstte toen de verzekeraars drie jaar geleden de plannen omarmden om het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam-West om te vormen tot polikliniek. Amsterdam had een overschot aan ziekenhuisbedden. Alleen als uitgebreide poli zou het Slotervaart toekomst hebben. Het ziekenhuis telt verder te veel specialisten, meent Van der Veen. ,,En moet Amsterdam echt zeven afzonderlijke eerstehulpafdelingen openhouden? Is dat nodig en kostenefficiënt?”De weigering van de gezamenlijke verzekeraars om zich vierkant op te stellen achter het reddingsplan van interim-manager Paul Sturkenboom voor het Slotervaartziekenhuis, bracht niet alleen specialisten, huisartsen en patiëntenplatforms in verhoogde staat van paraatheid. Ook de politiek bemoeide zich ermee.

,,En dat terwijl wij nooit hebben gezegd dat het Slotervaart dicht moest”, zegt Van der Veen. ,,We hadden zelfs hele mooie plannen, bijvoorbeeld om het ziekenhuis om te bouwen tot een expertisecentrum, specifiek toegesneden op de problematiek van het veelkleurige Amsterdam-West. Dat zou een absolute wereldprimeur zijn.”

Het protest geeft precies aan hoe smal de marges zijn waarbinnen een zorgverzekeraar opereert. ,,Het is een rare spagaat.” Een spagaat met rechte rug, want door de knieën gaan is er niet bij. Hoewel het natuurlijk wel slikken is als in de Tweede Kamer publiekelijk wordt opgeroepen tot boycot. ,,Dat heeft ons nog menig klant gekost.”

Drie jaar later is het conflict tussen zorgverzekeraars en de zorgaanbieder in Slotervaart nog steeds niet opgelost: het ziekenhuisdreigt opnieuw in het rood te komen. Zo claimt Agis namens de verzekeraars 24 miljoen euro, een bedrag dat de afgelopen jaren zou zijn voorgeschoten. Uiteindelijk hakt het college tarieven gezondheidszorg (CTG) hierover de knoop door.

Van der Veen: ,,Zodra het CTG heeft belist, moeten we rond de tafel gaan zitten. Zo verdergaan heeft geen zin. We moeten naar een minder agressief klimaat.” Waarbij, zo geeft Van der Veen direct toe, dat klimaat natuurlijk direct verbetert als er andere spelers aan tafel zouden schuiven. Geen interim-manager Paul Sturkenboom dus, de man die sinds een paar weken ook aan de weg timmert als leider een bedrijvenconsortium dat noodlijdende ziekenhuizen wil opkopen, inclusief het Slotervaartziekenhuis?

Van der Veen: ,,Nou, daarover beslist natuurlijk de raad van toezicht van het ziekenhuis. Maar ik kan me voorstellen dat die reden ziet daarover na te denken, als het ziekenhuis niet uit de rode cijfers komt. Maar ook het plan van Sturkenboom om in feite het ziekenhuis aan zichzelf te verkopen, kan een reden zijn om nog eens goed na te denken over zijn positie.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden