Getemde zorgkosten? Schijn bedriegt

Budget | Volgens de Rekenkamer gaat het beter met de zorgkosten. Drie ziekenhuisbestuurders zetten vraagtekens hierbij.

ALWIN KUIKEN en REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Na jaren van stijgende zorgkosten lijkt het minister Schippers (VVD, volksgezondheid) gelukt om greep te krijgen op de grootste kostenpost van de BV Nederland. Zoals in 2013 afgesproken in het Zorgakkoord stegen de kosten vorig jaar niet meer dan één procent, bleek deze week uit een rapport van de Rekenkamer. Is de juichstemming terecht? Hoe houden zorgbestuurders de kosten laag? Gaat hen dat de komende jaren ook nog lukken? Trouw vroeg het drie ziekenhuisbestuurders.

Het is bijna een wonder dat het AMC de groei van de uitgaven tot 2 procent heeft weten te beperken, zegt Frida van den Maagdenberg, lid van de raad van bestuur. Ten eerste zijn er de duurdere medicijnen. Als voorbeeld noemt ze Vedolizumab wat ingezet wordt tegen de ziekte van Crohn. "Dat kost 30.000 euro. Vergelijkbare middelen kosten zelfs 300.000 euro per jaar. Je kunt dan het aantal polibezoeken terugdringen, maar dat zet dan weinig zoden aan de dijk."

Reden twee: de explosieve groei van het aantal ouderen op de spoedeisend hulp. In één jaar tijd steeg de gemiddelde leeftijd van de patiënten op deze afdeling met vijf jaar. Het AMC heeft die extra kosten kunnen opvangen door scherper in te kopen en eenvoudige ingrepen over te dragen aan goedkopere, niet academische ziekenhuizen, maar volgens Van den Maagdenberg is de rek er wel uit. Op basis van de huidige situatie verwacht ze daarom ook geen vervolg van het Zorgakkoord, dat komend jaar afloopt.

Dat denkt ook Hans Feenstra, voorzitter van de raad van bestuur van het Groningse Martini Ziekenhuis. Hun omzet van zo'n 280 miljoen steeg zelfs met drie procent. "Wij zien dat huisartsen meer naar ons doorverwijzen. Verzekeraars zien dat graag, omdat wij als algemeen ziekenhuis goedkoper werken dan het UMC Groningen." Maar ook hij vindt het verhaal van de Rekenkamer wel erg positief. "Het is bekend dat er in economisch slechte tijden minder zorg geconsumeerd wordt. Wij hebben in Nederland net een recessie achter de rug en het eigen risico van 170 naar 350 euro verhoogd."

Feenstra verwacht dat de zorgconsumptie als gevolg van de betere economische situatie weer aantrekt. Of hij dan nog wat kan doen om dat op te vangen? "Wij letten al erg goed op en verwijzen al vaker door naar de huisarts, bijvoorbeeld voor het prikkelbare-darmsyndroom.Ook hebben wij het aantal geriaters uitgebreid. Zij beoordelen of het voor sommige kwetsbare ouderen nog wel raadzaam is bijvoorbeeld een zware chemokuur te ondergaan. Wij doen er al alles aan."

Het Westfriesgasthuis in Hoorn (omzet 190 miljoen, 1 procent stijging) ondervond vorig jaar wat het betekent als het budget op is. CZ had hier staaroperaties ingekocht en toen het aantal rond de zomer op was, moesten ze 'nee' verkopen. "Wij zeiden: 'U moet bij uw verzekeraar zijn.' Maar de mensen bij de helpdesk van CZ waren niet op de hoogte van deze afspraak", zegt bestuurder Hugo Keuzenkamp. "Zo was het voor iedereen erg frustrerend. Overigens is dit niet exemplarisch voor CZ. We hebben meer van dit soort afspraken gehad. Maar voor de inkoop voor dit jaar hebben we het gelukkig voor elkaar gekregen om dit soort afspraken te voorkomen. We krijgen nu één bedrag voor alles. Leveren we te veel, dan krijgen we dat niet vergoed."

Opinie 21 commentaar

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden