Getekend door een leven van geweld en diefstal

door Louis Cornelisse

Door zijn wanhoopsvlucht met fatale gevolgen, heeft de 41-jarige Wilhelm S. in juni vorig jaar het tbs-stelsel doen wankelen. S. maakte gisteren een eind aan zijn leven, dat werd getekend door geweld en opsluiting in inrichtingen.

Aan het eind van de rechtszaak waar S. zich moet verantwoorden voor zijn vlucht en de moord op de 73-jarige Appie Luchies, vraagt rechter M. van Kamp half mei hoe hij zijn toekomst ziet. ,,Ik weet ’t niet”, zegt hij netaan hoorbaar. De ernst van de vraag lijkt hem te ontgaan. S. wiebelt wat met zijn badslippers. Het wekt de indruk dat hij nog ergens dringend heen moet.

Bijna een jaar eerder wordt Wilhelm S. in één klap de meest gezochte man van Nederland. Justitie publiceert zijn portret en volledige naam. Erbij wordt vermeld dat hij zich heeft ontrokken aan een begeleid bezoek aan zijn echtgenote. Justitie verdedigt de ongebruikelijke openheid omdat het anti-alcohol middel Antabus dat hij slikt, na enige tijd uitgewerkt zal zijn. Met alcohol op kan S. zeer gewelddadig worden, meldt het opsporingsbericht.

Naarmate meer details naar buiten komen, wordt de discussie over S. en het hele tbs-stelsel heftiger. S. blijkt al op 21-jarige leeftijd door het Pieter Baan Centrum beoordeeld te zijn, na een leven van geweld en diefstal. De psychiaters van justitie betitelen hem als een verslaafde neuroot. Vier jaar later wordt S. veroordeeld tot tbs voor een brute verkrachting. Sindsdien zit S. in klinieken. Eigenlijk is hij rijp voor de longstay-afdeling van de kliniek, waar onbehandelbare tbs’ers hun dagen slijten.

Als S. na een week wordt aangehouden in de Amsterdamse Jordaan, leidt dat niet tot opluchting. De vondst van het dode lichaam van Luchies op zijn bootje voert de politie naar het huis van het slachtoffer.

De media storten zich op de achtergrond van S.. Hij is enkele maanden voor zijn vlucht in de kliniek getrouwd met de Eindhovense Henny. Zij zorgt ervoor dat hij beter gaat functioneren, S. lijkt op weg naar een terugkeer in de samenleving. Behandelaars twijfelen. De spanning loopt op, want de datum waarop een besluit over meer vrijheid of longstay valt, komt naderbij. Wilhelm voelt dat het mis kan gaan en gaat er vandoor.

Tijdens zijn vlucht schuilt hij een nacht bij zijn vrouw Henny. Ze verraadt hem niet. In een interview met Trouw vertelt ze dat ze na zijn vlucht bang is dat hij zelfmoord zal plegen. ,,Ik was kwaad dat hij er vandoor was gegaan, maar bang dat hij voor de trein zou springen.”

Tijdens de rechtszaak schetst advocaat Knoester dat het vrijwel ondoenlijk zal zijn S. onder te brengen. Alle tbs’ers zullen hem naar het leven staan, denkt hij, omdat het verlenen van verlof aan tbs’ers door S. verpest is. Daarom had Justitie hem ’zolang’ in de Bijlmerbajes gezet, waar een afdeling is waar gedetineerden tegen anderen en zichzelf beschermd kunnen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden