WEBLOG G500

Get out to vote!

null Beeld

De verwachting is dat bijna 1 op de drie stemgerechtigden vandaag niet zal gaan stemmen. Onder jongeren is het aantal niet-stemmers het hoogste.

In 2006 heeft 29% van de jongeren van 18-25 jaar niet gestemd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 is dit percentage opgelopen tot maar liefst 41%! In de leeftijdsgroep tot 40 jaar gaat ruim 1 miljoen stemmen verloren. Hierdoor blijven behoorlijk wat zetels liggen. Dit kan zeker voor de jongere generaties gevolgen hebben. Ga daarom stemmen vandaag! De meerderheidschecker van Stembreker helpt bij je keuze.

Het opkomstpercentage van de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 9 juni 2010 lag met 75,40% onder dat van 2006 (80,35%). In 2010 hebben daarom 3 miljoen mensen geen gebruik gemaakt van hun stem. Vooral de jongeren laten hun stem liggen.

Een belangrijk motief is dat veel mensen aangeven dat hun stem er niet toe doet. Ruim 60% van de niet-stemmers denkt geen invloed te hebben op het regeringsbeleid. Kiezers weten niet meer wat hun stem betekent! Wat betekent een stem op 12 september in het formatieproces? Met welke partijen willen ze samenwerken? Gaat de PvdA linksom met de SP of richting het midden en de rechterkant van het spectrum?

Dit moet de politiek zich aantrekken, maar 'wheelen en dealen' blijft inherent aan het politieke spel. Toch loont het om je stem te laten horen. Er zijn verschillende thema's waarbij het een close-call wordt vandaag en het erom spant of er een meerderheid in de Kamer zal komen. De voor- en tegenstanders liggen dicht bij elkaar op bijvoorbeeld het thema zorg (wel/niet verhogen van het eigen risico, wel/niet de premie voor het basispakket inkomensafhankelijk maken). Sommige thema's die voor jongeren interessant kunnen zijn, hebben wat meer zetels nog nodig om het te halen, zoals het sneller verhogen van de AOW leeftijd of het invoeren van een sociaal leenstelsel in het hoger onderwijs.

Het is belangrijk om te gaan stemmen! De politiek moet een vertegenwoordiging zijn van alle belangen, en niet alleen van de oudere generaties en de hogeropgeleiden. Zeker de jongere generaties hebben belang bij een hervormingsgezind kabinet om zo de arbeidsmarkt, woningmarkt en de zorg toekomstbestendig te maken. G500 helpt vandaag een handje en laat via de uitslagen van de Stemvinder zien hoe de zetelverhoudingen per thema eruit zien met behulp van recente peilingen.

Jony Ferket (26) maakt deel uit van de Denktank van G500. De deelnemers van deze beweging zijn lid geworden van zowel de VVD, PvdA en het CDA om de Nederlandse politiek ontvankelijk te maken voor hervormingen. G500 wil haar tienpuntenplan in de hoofden van politici en de kiezer brengen op 12 september wanneer de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden