Gesubsidieerde arbeid terug van weggeweest

door Onno Havermans

De gesubsidieerde banen zijn nog maar nauwelijks afgeschaft, of er wordt geroepen om hun terugkeer.

Gemeenten hebben de nieuwe regels voor gesubsidieerde arbeid net verwerkt. Veel instroom-doorstroombanen (ID) zijn stopgezet, sommige zijn omgezet in een reguliere baan met geld uit een ander potje. Hetzelfde geldt voor de banen volgens de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW). Wie geen passend werk kon vinden, viel terug op een uitkering. Maar het debat laait alweer op, zo bleek gisteren op een door de gemeente Hengelo belegde conferentie. Wethouder Bert Otten (PvdA) maakte daar de resultaten bekend van een experiment met gesubsidieerde arbeid in 24 middelgrote gemeenten. Met 13 miljoen euro van het rijk zijn bijna 8000 trajecten uitgevoerd en hebben 3191 uitkeringsgerechtigden een reguliere baan gevonden.

Subsidie werkt, concludeerde Otten. ,,Een deel van de mensen met een uitkering is zonder gesubsidieerde arbeid kansloos.’’ En werkloosheid maakt ongelukkig, stelde de Groningse hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk. Van Dijk schat dat er tussen de 200.000 en 300.000 gesubsidieerde banen nodig zijn.

Maar voor wie zijn die banen? Het CDA-kamerlid Eddy van Hijum hield de gemeenten voor dat ze geen mensen mogen afschrijven. In zijn woonplaats Zwolle was hij er getuige van dat zelfs een groep daklozen – kansarmer is amper denkbaar – werd gemotiveerd te gaan werken. Hij voelt daarom veel voor de terugkeerbanen van het kabinet, waarover de Tweede Kamer nog vóór de verkiezingen debatteert. Mensen mogen daarin maximaal twee jaar werken met behoud van uitkering. Wie niet doorstroomt naar een echte baan, vervalt weer in de bijstand.

Voorzitter Jan van Zijl van de Raad voor Werk en Inkomen vindt dat te star. ,,De angst voor stilstaand water is onterecht. Doorstroming moet voorop staan, maar het mag geen voorwaarde zijn.’’ Van Zijl erkent dat in de paarse periode, toen hij nog PvdA-kamerlid was, veel mensen een Melkertbanen kregen, die met andere begeleiding ook een gewone baan hadden kunnen vinden. Maar daarmee was de Melkertbaan nog niet verkeerd, aldus van Zijl.

Zijn raad bepleit nu twee soorten subsidie: voor participatie en voor reïntegratie. De participatiebaan is bedoeld voor kanslozen. ,,Het hoofddoel is dat mensen weer meedoen, niet het verbeteren van de publieke dienstverlening.’’ De tweede vorm is een loonkostensubsidie voor mensen in een leerwerktraject. ,,Dat is maatwerk en het is tijdelijk. Want praktijkleren is de beste methode om aan werk te komen.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden