Gestreste en zieke olifanten krijgen een eigen hospitaal in India

Olifanten hebben in India een belangrijke culturele en religieuze functie; ze worden vaak ­ingezet bij religieuze festivals en processies. Beeld AP
Olifanten hebben in India een belangrijke culturele en religieuze functie; ze worden vaak ­ingezet bij religieuze festivals en processies.Beeld AP

Aan de oever van de Yamuna-­rivier, in het Noord-Indiase Uttar Pradesh is afgelopen weekeinde een ziekenhuis voor olifanten ­geopend. Gewonde, zieke en ­oude olifanten kunnen hier een medische behandeling krijgen.

Dat is gezien het formaat van ­deze dieren niet overal mogelijk. Het nieuwe door Wildlife SOS ­gestichte centrum in het dorpje Churmura beschikt niet alleen over de nieuwste ultrasonische apparatuur, maar ook over een lift waarmee de dieren omhoog kunnen worden getakeld, en faciliteiten om hen tot rust te brengen.

Van alle Aziatische olifanten leeft naar schatting meer dan de helft in India. De dieren hebben er een belangrijke culturele en religieuze functie; zo worden ze vaak ­ingezet bij religieuze festivals en processies, met name in het zuiden. Ook zijn ze van belang voor de toeristenindustrie.

Die bijzonder status heeft de ­dieren helaas weinig opgeleverd. Loslopende olifanten worden ­regelmatig aangereden door treinen. De totale Indiase olifantenpopulatie is sinds 2012 met 3000 teruggelopen. Honderden in gevangenschap gehouden dieren vallen volgens dierenactivisten ten prooi aan mishandelingen. Met elektroshocks en ijzeren staven proberen amateuristische olifantenhouders de gigantische dieren te dwingen tot gehoorzaamheid. Dat leidt tot kwalen als blindheid, verlamming, en zware stress, aldus ziekenhuisdirecteur Baiju Raj.

Toeristen die zich het lot van de olifant aantrekken, kunnen het nieuwe ziekenhuis makkelijk ­bezoeken. Churmura ligt langs de weg die de Indiase hoofdstad New Delhi verbindt met Agra. Die stad slaan weinig toeristen over, omdat daar het beroemde bouwwerk de Taj Mahal te ­bewonderen is.

Lees ook:

In het spoor van olifantenpoep

De Aziatische olifant is in India nationaal erfgoed, bepalend voor de culturele identiteit. Maar zijn leefgebied versnippert. Natuurconservatoren willen mens en dier beschermen door oude olifantenpaden te herstellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden