Gestrande bultrug was niet meer te redden, blijkt uit sectie

De bultrug die 12 december vorig jaar strandde op de Razende Bol bij Texel, is uiteindelijk gestorven aan de gevolgen van acute spierschade. Volgens onderzoeksinstituut Naturalis in Leiden is die schade ontstaan tussen een en zes dagen voor het overlijden van de bultrug. Het is niet te zeggen of de spieren al beschadigd waren toen het dier strandde.

"Het is wel zo dat de spieren van zo'n zwaar zeezoogdier al snel beschadigen door de grote druk die ontstaat als hij op het land ligt", aldus Jooske IJzer, dierenarts-patholoog van Universiteit Utrecht die het onderzoek uitvoerde. De spierschade was zo groot, dat de bultrug niet meer kon zwemmen. Het onderzoek maakt een eind aan de controverse tussen verschillende natuurbeschermers en dierenrechtenactivisten onderling. Met name Lenie 't Hart, de ex-directeur van de zeehondenopvang in Pieterburen, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en actiegroep Sea Shepherd vonden destijds dat de walvis nog een kans moest krijgen en spraken schande van het staken van de redding. Het onderzoek van IJzer laat nu zien dat zij ongelijk hadden.

De ingewanden en organen van de bultrug bleken bij de sectie al sterk in ontbinding te zijn, waardoor de oorzaak van de stranding zelf niet meer is te achterhalen. Maar met een walvis die strandt, moet iets mis zijn", zegt IJzer. Wel was de bultrug goed doorvoed, dus het dier heeft voor de stranding goed kunnen eten. IJzer vond aanwijzingen dat de bultrug oververhit is geweest, waarschijnlijk ook al voor het overlijden. "De rugspieren zagen er bleek en brokkelig uit. Dit wijst op ontbinding van de spiereiwitten. Dit kan optreden bij hoge temperaturen, vanaf ongeveer 42 graden Celsius."

Een walvis is een zoogdier met een lichaamstemperatuur vergelijkbaar met die van de mens. Alle walvissen hebben een dikke onderhuidse speklaag, die ze beschermt tegen het koude zeewater. Als een walvis op het droge komt te liggen, blijft de speklaag gewoon isoleren. Lucht voert warmte echter veel slechter af dan zeewater waardoor de interne temperatuur van het dier snel oploopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden