'Gestraft voor mijn spaarzin'

Bewoner (91) verzorgingstehuis leefde sober en moet nu interen op zijn reserves

INTERVIEW | SYTSKE VAN AALSUM

"In feite is hier een nivellering aan de gang die men op stille wijze alsnog probeert in te voeren", zegt een verontwaardigde P. Knoope (in februari wordt hij 92 jaar), bewoner van verzorgingstehuis Westerkim in Nieuw Vennep. "Er was veel protest tegen de nivellering van de zorgkosten. Nu hoor je bijna niemand. Het is versluierd voor de buitenwereld wat er gebeurt in de verzorgingshuizen."

Knoope is een van de tienduizenden ouderen die met ingang van 1 januari hun eigen maandelijkse bijdrage in het verzorgingstehuis verdubbeld zagen: hij gaat van een kleine 1300 euro naar een kleine 2300 euro. Zijn pensioen en AOW bedragen samen niet veel meer. Dat betekent dat hij voortaan inteert op zijn reserves als hij iets extra's voor zichzelf wil kopen.

Die reserves vormen precies de reden voor het betalen van een hogere eigen bijdrage. Knoope heeft namelijk 147.000 euro aan spaargeld op de bank staan en over dat bedrag moet hij 8 procent extra vermogensheffing betalen, zo werd hem begin januari bij beschikking gemeld. Je wordt gestraft voor je spaarzin, vindt Knoope.

Sparen konden hij en zijn vrouw - die in oktober 2010 overleed - pas nadat Knoope 65 jaar werd. Hij ging twee jaar daarvoor met pensioen als personeelschef bij de Stichting Samenwerkende Havenbedrijven in Rotterdam. "Van onze vijf kinderen gingen er vier naar de universiteit en we betaalden mee aan hun studie- en reisgeld. Dan komt er van sparen niks. Vanaf mijn 65ste tot ik anderhalf jaar geleden hier terechtkwam heb ik, ook door sober te leven, wel kunnen sparen. Voor wie? Voor de kinderen."

Maar is het niet eerlijk dat mensen met vermogens een extra steentje bijdragen aan de stijgende zorgkosten? "Aan dat verhaal zitten twee kanten", antwoordt Knoope. "Ik heb het in de Rotterdamse haven meegemaakt dat de arbeiders hun pensioengeld uitbetaald wilden krijgen. Ik waarschuwde ze dat niet te doen, omdat ze alleen het werknemersdeel van 3 procent terugkregen en niet het werkgeversdeel van 7 procent."

"Tja, die havenarbeiders kunnen nu hun hand ophouden, maar mensen als ik moeten hun spaargeld opmaken. Dat staat niet in verhouding tot wat je maatschappelijk gezien verdiend hebt", zegt Knoope, die vindt dat hij onterecht kaalgeplukt wordt. Hij is lid van de Anbo en vast van plan de ouderenbond te benaderen. Ook de Tweede Kamerfractie van ouderenpartij 50Plus kan een briefje tegemoet zien.

Aan de andere kant, stelt hij nuchter vast, kan hij nog zijn dagelijkse extra boodschappen doen. Zo slaat hij zijn eigen, want lekkerder, volkorenbrood en beleg in. "Maar de mensen die nu hun eigen huis moeten opeten, zitten met een woning die ze niet kunnen verkopen. Dat vind ik wel erg. En wat denkt u van de mensen die geld in een deposito hebben? Die kunnen daar niet bij en moeten nu schulden maken."

"Maar weet u wat ik ergste vond dat ik deze week op televisie zag? Een reportage over Syrische kinderen in vluchtelingenkampen. Die arme kinderen die daar in de kou zitten. In vergelijking daarmee zijn onze problemen peanuts."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden