Gestorven reporter was rolmodel voor Koerdische vrouwen

IRAK Journalist Shifa Gardi is zaterdag als vijftiende journalist omgekomen sinds de oorlog tegen IS in 2014 begon.

JUDIT NEURINK

De Iraaks-Koerdische journalist Shifa Gardi deed zaterdag verslag van de oorlog tegen terreurbeweging Islamitische Staat toen er een bom naast haar ontplofte. De dertigjarige verslaggever kwam daarbij om het leven, haar cameraman raakte gewond.

Bij een grote kloof die een massagraf met duizenden lichamen zou bevatten, bracht de commandant van de sjiitische milities die ze interviewde, per ongeluk een boobytrap van IS tot ontploffing - daarbij kwamen ook de commandant en vier militairen om het leven.

Gardi werd geroemd om haar inzet en gewaagde reportages. In Koerdistan is dan ook geschokt gereageerd op haar dood, ook door de premier en de vicepremier. Gardi was een van de weinige vrouwen aan de top in de door mannen beheerste Koerdische media en samenleving. Daarbij hield ze aandacht voor meer sociale onderwerpen, zoals toen ze vorige week een wit konijntje redde uit oorlogsgebied. In een land waar huisdieren zeldzaam zijn, werd haar behandeling van het dier als voorbeeld van haar zachtaardigheid gezien. Het konijntje, op haar bureau tussen haar foto's, werd onderdeel van een herdenkingsceremonie.

Bayan Sami Abdul Rahman, die de Koerdische regering in de VS vertegenwoordigt, zei dat Koerdistan een 'moedige en professionele journalist heeft verloren die het glazen plafond deed barsten'.

De speciale Amerikaanse vertegenwoordiger in Irak, Brett McGurk, noemde Gardi 'alles waar IS bang voor is: een journalist die zijn leugens onthult'. De Koerdische minister van buitenlandse zaken Falah Mustafa sprak over 'een rolmodel voor jonge vrouwen' in Koerdistan.

Gardi is het vijftiende slachtoffer onder journalisten sinds de oorlog tegen IS in 2014 begon. Er klinkt ook kritiek op de risico's die met name lokale journalisten nemen door gebied binnen te gaan dat nog niet veilig is verklaard door het Iraakse leger, zoals ook de locatie waar Gardi om het leven is gekomen.

De grootste gevaren vormen de vele explosieven die IS achterlaat, de autobommen die het op het leger afstuurt en de drones waarmee de jihadisten journalisten tijdens hun interviews bestoken. Onlangs raakten nog twee Iraakse journalisten bij zo'n drone-aanval gewond. In de slag om West-Mosul vormen de drones een belangrijk wapen voor IS.

Gardi werd in 1986 als vluchteling geboren in Iran. Ze studeerde af aan de Salahadin Universiteit in Erbil en ging in 2006 aan het werk als journalist. Ze stond bij haar werkgever te boek als 'een van de dapperste verslaggevers'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden