Column

Gestopt

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een vreemde Oud en Nieuw werd het wel. Ik zag om de dertig minuten mijn beste vrienden de kamer verlaten om de tuin van Mariano te betreden. Soms met een halfvol glas prosecco in de hand.

In de frisse buitenlucht gingen hun discussies door. Ik hoorde hun vrolijke stemmen wel maar ik hoorde niet meer bij hen. Wat had ik dan misdaan om door mijn oude makkers buitengesloten te worden terwijl ik nog binnen zat? Gevangen tussen vier muren, te midden van luidruchtige gasten met allemaal frisse adem. Ik kon door de deur de zuigende longen van mijn oude makkers bijna horen, hun dampende en ietwat vergeelde vingers zien en me die elegante rotatie van hun voeten voorstellen als ze hun peuk moesten doven.

Onuitstaanbaar
De eerste sigaret die ik over mijn longen rookte, herinner ik me als de dag van gisteren. Ik was dertien, de Provençaalse zon scheen en ik liep langs het gemeentelijke kerkhof. (Ik geloofde toen niet in goedkope symboliek en had nog een heel leven voor me.) Die Gauloise zonder filter had ik van mijn vier jaar oudere broer gestolen. De rook daalde in mijn borst, vulde mijn longen en mijn hoofd werd plotseling een kilo lichter. Ik nam weer een haaltje. En toen zag ik hoe de wereld om me heen draaide, wankelde en hoe mijn lichaam begon te zweven. Ik liet de Gauloise vallen, dacht dat ik stierf en kon me net aan het hek van het kerkhof vastklampen. De roes van die lentemiddag heb ik nooit meer mogen ervaren. Angstaanjagend en bevrijdend tegelijk. Alsof je lichaam een nieuwe werkelijkheid had ontdekt.

Gestopte rokers zijn meestal onuitstaanbaar. Als de spijtoptanten die je nog druipend van hun zonden bij de EO uit hun as ziet herrijzen. Ik zag het licht, doofde mijn shagje, praise the Lord! Mij zie je niet met terugwerkende kracht op mijn zonden spugen. Het waren vier fantastische decennia. Hoeveel mooie zinnen zijn niet in een wolk nicotine gecomponeerd? Hoeveel vriendschappen, liefdesnachten, nieuwe gedachten zijn niet in blauwe mistbanken geboren?

Doodslag
'Eens komt de tijd dat het niet meer hoeft voor mij' zingt Boudewijn de Groot. Laten we het hier op houden. Er zijn ongeveer 2,7 miljoen mensen die roken in Nederland. Een kwart daarvan wil ermee stoppen. Gisteren, op 1 januari, is een flink deel van die spijtoptanten aan een nieuwe poging begonnen. Velen zullen de eindstreep niet halen. Ik ben nu aan mijn vijfde week bezig. Een record. Trots ben ik zeker niet want zo gemakkelijk is het nooit eerder geweest. Laat ik dan benadrukken wat ik vier weken geleden al schreef: de e-sigaret zal de doodslag voor tabak en tabaksfabrikanten betekenen, is mijn overtuiging. Wie echt wil stoppen moet niet de echte en de e-sigaret combineren. Aanstekers, asbakken en restjes tabak moeten de prullenbak in. Koop geen wegwerp e-sigaret (te duur) maar een navulbare (rond de dertig euro). Het flesje vloeibare nicotine dat ik kocht, was na vier weken op. Het kostte vijf euro vijftig in plaats van de tachtig euro tabak maandelijks. Veel succes en een gelukkig nieuwjaar toegewenst!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden