Gestolen waar? Check het met app

Met een app en via een website kunnen Nederlanders controleren of ze op het punt staan gestolen spullen te kopen. De politie probeert op deze manier heling te bestrijden, maar ook andere misdaden te voorkomen. Want, zegt Maaike van den Berg, projectleider Stop Heling, 'zonder heler geen steler'.

Wat kun je met de app?

"Via deze app kun je achterhalen of je met een heler te maken hebt. Met de camera van je smartphone scan je de streepjescode van het aangeboden product. Staat dat geregistreerd als gestolen, dan vertelt de applicatie je dat. Vervolgens kan je met dezelfde app melding maken van heling bij de politie. Maar ook spullen zónder streepjescode, zoals nummerborden van auto's, zijn op deze manier te controleren."

En werkt het?

"Voor de app alleen weten we dat niet, maar de app én de website samen hebben in één jaar 324 meldingen opgeleverd. Hij is ook al 32.000 keer gedownload. Het project moet mensen ook bewustmaken van het feit dat heling een misdrijf is. Dat is hard nodig. Ken je die aflevering van 'Rambam' over heling? De redacteuren verkochten spullen op straat en aan pandjeszaken. Zelfs als ze erbij zeiden dat ze er niet eerlijk aan waren gekomen, kochten mensen het nog."

Hoe werkt het precies?

"Streepjescodes verwijzen naar een uniek serienummer van dat specifieke product. Als iemand aangifte doet van een diefstal moet hij ook de serienummers van de gestolen goederen opgeven. Deze worden bijgehouden in een database.

"Als iemand met deze app een streepjescode scant, zoekt de applicatie in een database naar het serienummer achter de streepjescode. Als er een match is, betekent dit dat het product gestolen is."

Iedereen moet dus wel zijn gestolen spullen invoeren?

"Dat klopt, maar dat doen steeds meer winkeliers sinds ze de kosten die zij moeten maken om aangifte te doen, mogen verhalen op de dader. Er staan inmiddels 690.000 gestolen producten in de database."

Is het niet heel eng om een heler te verklikken terwijl je bij hem op de bank zit?

"Misschien wel, maar ik zou ook heel erg boos zijn op de heler. Iemand probeert jou tenslotte aan te zetten tot iets illegaals. Als je bij iemand op bezoek bent, kun je altijd doen alsof je een sms'je stuurt en stiekem controleren of dat wat je wilt kopen gestolen is of niet. Als je het echt wilt, vind je altijd wel een moment om te checken of wat je wilt kopen wel of niet gestolen is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden