Gestolen schilderij van Chagall gevonden in postkantoor

NEW YORK - Een schilderij dat vorige maand in een postkantoor in de Amerikaanse staat Kansas werd gevonden, blijkt vorige jaar juni uit het Joods Museum in New York te zijn gestolen. Het gaat om het onvoltooide schilderij 'Studie voor 'Boven Vitebsk'' van Marc Chagall, waarvan de waarde op 1 miljoen dollar (1,15 miljoen euro) wordt geschat.

Een postbeambte trof het kunstwerk op het postkantoor van de stad Topeka aan en waarschuwde de politie, toen hij er labels van een museum op zag. Het schilderij is eigendom van een particuliere verzamelaar in Rusland die het aan de kunstinstelling in New York uitleende voor een tentoonstelling van het vroeger werk van Chagall. Het verdween tijdens of na een receptie in het museum.

Enige maanden later liet een tot dan toe onbekende groep, het Internationale Comité voor Kunst en Vrede, weten dat zij het kunstwerk had gestolen. Het comité wilde het slechts teruggeven, als Israël en de Palestijnen vrede zouden sluiten. Het museum had een beloning van ruim 25000 euro uitgeloofd voor tips die ertoe zouden leiden dat het schilderij werd teruggevonden.

Het olieverfschilderij van ongeveer twintig bij vijfentwintig centimeter is uit 1914 en beeldt een man uit die boven Vitebsk zweeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden